Medvedev navštívil Južné Osetsko na výročie rusko-gruzínskej vojny

NETKY.SK • 9 August 2012, 06:56 • 2 min
Medvedev navštívil Južné Osetsko na výročie rusko-gruzínskej vojny

Medvedev navštívil Južné Osetsko na výročie rusko-gruzínskej vojny - Politika Ruský premiér Dmitrij Medvedev prisľúbil dnes plnú podporu gruzínskemu odštiepeneckému regiónu Južné Osetsko, ktorý navštívil pri príležitosti štvrtého výročia vypuknutia rusko-

slovakia

left justify in out

img

Ruský premiér Dmitrij Medvedev prisľúbil dnes plnú podporu gruzínskemu odštiepeneckému regiónu Južné Osetsko, ktorý navštívil pri príležitosti štvrtého výročia vypuknutia rusko-gruzínskej vojny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Obhajoval pritom svoje rozhodnutie odraziť gruzínsky útok na juhoosetské územie, ku ktorému došlo v noci zo 7. na 8. augusta 2008. Vyjadril presvedčenie, že ako vtedajší šéf Kremľa všetky rozhodnutia v priebehu päť dní trvajúcej vojny dobre načasoval.

Nepriamo tak odmietol obvinenia bývalých vysokopostavených ruských generálov, ktorí kritizovali Medvedeva za údajnú nerozhodnosť v priebehu konfliktu. Tvrdenia sa objavili v dokumentárnom filme s názvom Stratený deň rozširovanom pred výročím vojny prostredníctvom internetu.

Anonymní tvorcovia snímky sa snažia vykresliť Medvedeva ako slabého lídra v porovnaní so "skutočným vodcom", súčasným prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa generálov Medvedev vyslal ruské vojská do Gruzínska neskoro, čím zavinil zbytočné straty stoviek ľudských životov.

"Urobil som rozhodnutie dve a pol hodiny po začiatku gruzínskeho útoku. Nie príliš skoro - keďže išlo o nasadenie vojsk na území iného štátu - ale ani nie príliš neskoro," vyhlásil Medvedev počas osláv v Chcinvali. Tí, ktorí tvrdia opak, podľa neho zámerne prekrúcajú fakty.

Moskva po vojne s Gruzínskom v roku 2008 uznala nezávislosť Južného Osetska i ďalšej gruzínskej separatistickej republiky, Abcházska. Gruzínsko považuje oba kaukazské regióny za okupované Ruskom. Okrem Moskvy ich uznali len Nikaragua, Venezuela, Nauru a Tuvalu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies