Medvede biele sa presúvajú kvôli klimatickým zmenám do Ruska

NETKY.SK • 6 December 2019, 11:15 • 2 min
Medvede biele sa presúvajú kvôli klimatickým zmenám do Ruska

V ruskej dedinke Ryrkajpij museli obyvatelia zrušiť všetky verejné zhromaždenia, oslavovať sa nebude ani Nový rok. Zapríčinila to netradične veľká skupina medveďov bielych, ktorá sa zhromaždila v jej okolí.

slovakia

left justify in out

Dedinčania museli zriadiť organizované hliadky a zrušiť všetky verejné zhromaždenia vrátane novoročných osláv, aby zamedzili prípadnému stretu miestnych s medveďmi.

 

Medvede prišli hľadat potravu
Pri dedine na Čukotke, ktorá má 600 obyvateľov, sa zoskupilo celkovo 56 medveďov bielych. Tie prišli zo susedného Koževnikovovho mysu hľadajúc potravu, pretože mrože, ktorými sa kŕmili, oblasť opustili, tvrdí WWF. "Takmer všetky medvede sú vychudnuté. Sú tam dospelé aj mladé zvieratá vrátane matiek s mláďatami rôzneho veku," uviedla vedúca ryrkajpijskej medvedej hliadky Taťjana Minenko.

 

img

 

Zvieratá opúšťajú ľadové oblasti
Medvede biele možno v Rusku spozorovať čoraz častejšie, keďže sa v dôsledku klimatických zmien roztápajú ľadové oblasti, kde žijú, a ony sú nútené hľadať potravu na pevnine. Podľa Michaila Stišova, ktorý je koordinárorom projektov v oblasti biodiverzity WWF Rusko, je masová migrácia medveďov bielych na juh výsledkom neobyčajne teplého počasia, ktoré stenčilo ľadovú pokrývku. Až kým ľad znova dostatočne nezhrubne, medvede zostanú na pevnine a budú popri pobreží hľadať jedlo. "Zhromaždenia medveďov bielych sú čoraz častejšie a my sa musíme prispôsobiť a hľadať spôsoby, ako sa vyhnúť konfliktom medzi ľuďmi a zvieratami," skonštatoval Stišov.

 

img

 

Problémy s plastmi
Podľa Stišova tiež príchod medveďov do dedín vyvoláva otázku o spravovaní potravinového odpadu. Vedci nedávno odhadli, že takmer štvrtinu potravy medveďov bielych tvoria plasty. Viac o dopade plastového odpadu na živočíchov sa dovziete v článku Uhynutý vorvaň mal v žalúdku desiatky kíl plastov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies