Medvede biele sa musia viac pohybovať, aby sa udržali na mieste

NETKY.SK • 17 December 2015, 11:34 • 2 min
Medvede biele sa musia viac pohybovať, aby sa udržali na mieste

JACKSON - Medvede biele (Ursus maritimus) sa musia viac pohybovať, aby sa udržali vo svojom teritóriu, keďže zmenšujúci sa morský ľad v Arktíde sa pohybuje čoraz rýchlejšie a unáša ich preč. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov z Alaska Science Center, ktorí v rokoch 1987 až 2013 monitorovali pohyb samíc medveďov bielych. Za toto obdobie sa pohyb ľadu v Beaufortovom a Čukotskom mori zrýchlil o šesť percent, nakoľko menšie kryhy unáša vietor rýchlejšie.

slovakia

left justify in out

Odborníci porovnali aktivitu medveďov z rokov 1987 až 1998 s obdobím rokov 1999 až 2013, pričom tieto údaje skombinovali s informáciami o množstve a pohybe ľadu. "Zistili sme, že medvede z druhého sledovaného obdobia boli o deväť až trinásť percent aktívnejšie, aby tak vykompenzovali pohyb ľadu. Ak sa ľad pohybuje rýchlejšie a smerom na západ, tak medveď z Aljašky sa musí pohybovať buď viac alebo rýchlejšie, aby sa udržal pri pobreží Aljašky. Inak by skončil v Rusku," uviedol David Douglas, ktorý prezentoval výsledky štúdie na stretnutí American Geophysical Union v San Franciscu. Douglas s kolegami po spracovaní údajov o aktivite medveďov požiadal fyziológov z University of Wyoming, aby vypočítali, o koľko viac kalórií musí medveď skonzumovať, aby získal energiu na dodatočný pohyb spôsobený zrýchlením pohybu ľadu. Tí zistili, že ide o nárast o dve až sedem percent, čo predstavuje o jedného až štyroch zožratých tuleňov ročne viac než v minulosti. "Tento nárast sa nezdá byť veľký, no treba mať na pamäti, že územie, kde medvede lovia tulene, sa neustále zmenšuje. Navyše matka, ktorá vychováva mláďatá, potrebuje ešte viac potravy. Samostatný dospelý medveď možno nemá problém vyrovnať sa s týmito podmienkami, no pre mláďatá to môže byť vážny problém," vysvetlil Douglas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies