Medici z UK môžu využívať 3D biotlačiareň, dokáže vytlačiť živé bunky

NETKY.SK • 16 August 2016, 13:06 • 2 min
Medici z UK môžu využívať 3D biotlačiareň, dokáže vytlačiť živé bunky

BRATISLAVA - Študenti aj pedagógovia Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (UK) budú môcť využívať biotlačiareň, ktorá je prvou svojho druhu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa Univerzity Komenského Andrea Földváryová s tým, že tento prístroj na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty je schopný vytlačiť živé bunky. Vďaka biotlačiarni sa pre medikov univerzity otvoria nové možnosti v oblasti regeneratívnej medicíny.


Priekopník 3D tlače v medicíne na Slovensku Andrej Thurzo z Lekárskej fakulty UK hovorí, že bioprinting má mimoriadny potenciál do blízkej budúcnosti. "V budúcnosti bude už bežné vytlačiť náhradu poškodeného tkaniva alebo orgánu z vlastných buniek pacienta. Predíde sa tak odmietnutiu tkaniva pri transplantáciách a pacient tiež nebude musieť podstupovať imunosupresívnu liečbu,“ dodáva Thurzo.


Univerzita Komenského dodáva, že vďaka biotlačiarni sa budú môcť študenti venovať zaujímavým témam diplomových prác a umožní aj zaujímavé práce študentskej vedeckej odbornej činnosti. Prístroj tlačí prostredníctvom dvoch hláv priamo na Petriho misku. Pri kultivácii ľudských buniek biologický atrament umiestnený do zásobníkov vytláča tryskami pre tlač. Tlačiareň vytvára vzor buniek z vrstiev prekladaných hydrogélom. Vytlačené tkanivo potom nechajú prirodzene rásť.


"O niekoľko rokov bude asi samozrejmé, že niektoré špecializácie lekárov budú bežne pracovať s digitálnymi 3D modelmi ako výstupmi do 3D biotlačiarne. Je preto skvelé, že medici Univerzity Komenského sa už dnes majú možnosť oboznámiť so svetom regeneratívnej medicíny - možno reality ich klinickej praxe po úspešnom skončení štúdia na Lekárskej fakulte UK,“ dopĺňa Thurzo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies