Mediálny výbor neriešil vzťah vlády a Denníka N, Smer neschválil program

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 07:19 • 2 min
Mediálny výbor neriešil vzťah vlády a Denníka N, Smer neschválil program

BRATISLAVA - Mediálny parlamentný výbor sa nateraz nebude zaoberať rozhodnutím vlády SR nekomunikovať s Denníkom N. Poslanci sa síce na večernom rokovaní zišli, vládny Smer-SD však neschválil program a mimoriadne zasadnutie sa skončilo bez diskusie k téme.

slovakia

left justify in out

Za program hlasovali štyria poslanci opozície, proti siedmi poslanci Smeru-SD. O zvolanie výboru mieni opozícia požiadať opäť. Chce počuť vysvetlenie od premiéra Roberta Fica a ministra kultúry Mareka Maďariča (obaja Smer-SD), ktorí dnes neprišli.

 

"Po dohode s kolegami bude výbor opäť. A dovtedy sa bude zvolávať, kým nepríde stanovisko rezortného ministra zodpovedného za tlačový zákon a premiéra, ktorý má jednoznačne povedať, ako pristupuje k ustanoveniu zákona nediskriminácie a včasnému prístupu k informáciám," vyhlásil Jozef Viskupič z OĽaNO. Dodal, že premiér Fico a jeho vláda nesmie odmietnuť odpovedať konkrétnemu médiu.

 

Viskupič je presvedčený, že výbor mal dnes povinnosť konať. "Každý poslanec má povinnosť konať, ak má podozrenie, že nie je dodržiavaný zákon," zdôraznil. Rovnaký názor má aj nezaradený poslanec, exminister kultúry Daniel Krajcer. "Členovia výboru sú zo zákona povinní učiniť kroky, ak zistia, že dochádza k porušeniu zákona," zdôraznil.

 

Podľa neho vláda tým, že odmieta komunikovať s konkrétnym denníkom, porušuje Ústavu SR a tiež tlačový zákon. Opozícia má svoje tvrdenia podložené aj právnymi analýzami. Na výbore ich však nepredložili, keďže diskusia sa z rozhodnutia poslancov Smeru-SD nekonala. "Dochádza tu evidentne k porušeniu zákonov SR a ich reakciou je to, že zrušili možnosť, aby sa vykonala náhrada," uviedol Krajcer. Podľa neho tak vládni poslanci prevzali spoluzodpovednosť za "hanebné a škandalózne konanie vlády SR".

 

Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) si nemyslí, že vláda SR porušuje Ústavu SR a tlačový zákon. "Dokonca si myslím, že táto schôdza je úplne naivné politikárčenie, pretože my sa o tomto nemáme čo baviť," reagoval Jarjabek. Smer-SD je podľa neho ochotný sa rozprávať o tejto téme, keď príde ako bod programu. "Ale určite nie v rámci mimoriadneho výboru. Toto nie je téma pre mimoriadny výbor," doplnil. Nepovedal, ktoré témy sú vhodné pre mimoriadne zasadnutie. Trvá na tom, že neschválením programu neporušil výbor zákon.

 

O tom, ako vyzerá program riadneho rokovania výboru, rozhodujú poslanci hlasovaním. Body môžu z návrhu programu vypustiť alebo ich do neho doplniť. Rozhodujúce slovo má väčšina hlasov. Dnešné neschválenie programu zasadnutia vyvolalo vášne na strane opozície, ktorá praktiky Smeru-SD prirovnáva k správaniu Vladimíra Mečiara. "Toto je dokonalý návrat k mečiarizmu. Teraz to Smer predviedol," vyhlásil Krajcer. Jarjabka sa spýtal, či má z toho dobrý pocit. "Však bol v HZDS, čo sa čuduješ?" obrátila sa na Krajcera Magdaléna Vášáryová (nezaradená). Jarjabek nereagoval. Miroslav Číž (Smer-SD) opozícii odkazoval, že majú poslancov, ktorí môžu viesť výbor, na čo ho Vášáryová zahriakla a nazvala starým komunistom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona