Medializované informácie z Panama Papers preveruje aj slovenská NAKA: Týkajú sa aj vyše 1 000 Nemcov

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 06:52 • 2 min
Medializované informácie z Panama Papers preveruje aj slovenská NAKA: Týkajú sa aj vyše 1 000 Nemcov

BRATISLAVA - Celosvetový škandál prelievania peňazí do spoločností z daňových rajov, tzv. Panama Papers, s ktorým v nedeľu (3.4.) prišlo medzinárodné združenie investigatívnych novinárov, začala preverovať aj slovenská Národná kriminálna agentúra (NAKA). Informujú o tom viaceré slovenské médiá.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"V predmetnej veci začala Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru operatívne preverovanie medializovaných informácii," uviedol pre aktualne.sk Martin Wäldl z prezídia. "V tejto chvíli nie je možné poskytnúť bližšie informácie," dodal.

 

Finančná správa začala tiež s preverovaním situácie. "Prvým krokom bude vyžiadanie oficiálnych dokumentov od medzinárodných partnerov,“ konštatovala pre aktualne.sk jej hovorkyňa Patrícia Macíková.

 

Zahraničné médiá na základe 11,5 milióna uniknutých dokumentov z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca, ktoré preverovali rok, zostavili zoznam ľudí, ktorí majú účty alebo firmy v daňových rajoch. V súvislosti so Slovenskom sa neobjavilo žiadne konkrétne meno. V uniknutých dokumentoch sa objavila len jedna firma - Latem Trading s.r.o. Tá má podľa obchodného registra sídlo na Šulekovej ulici v Bratislave.

 

Vlastník tejto spoločnosti Gustaaf David Poelen oficiálne kontakt s panamskou advokátskou kanceláriou nepopiera. Akékoľvek nezákonné konanie však vylúčil.

 

"Mossack Fonseca nie je nič viac, než bývalý obchodný partner. Nikdy tu nebolo žiadne zapojenie sa do prania špinavých peňazí, ktoré by sa týkalo osôb z Českej, či Slovenskej republiky," uviedol pre aktuality.sk. Na žiadne ďalšie otázky neodpovedal. Podľa účtovníčky, ktorá s firmou spolupracuje od začiatku, je však firma už celé roky nečinná.

 

České centrum pre investigatívnu žurnalistiku tvrdí, že firma bola priamy partner MF Escrow. Tá riadila celosvetové prevody peňazí a zametanie stôp.

 

"Bol to priamy partner MF Escrow, teda tých hlavných, čo riadili celosvetové prevody peňazí a zametanie stôp, kadiaľ peniaze tiekli," uviedla pre Denník N novinárka Pavla Holcová, ktorá preveruje tisíce dokumentov v prípade.

 

"Tých firiem nie je veľa, pretože na to potrebujú maximálne spoľahlivých a dôveryhodných ľudí, ktorí vedia, o čo ide," dodala.

 

 

Uniknuté údaje v kauze tzv. Panamských dokumentov sa týkajú vyše 1000 Nemcov

 

Šéfredaktor nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung Wolfgang Krach dnes vyhlásil, že v uniknutých tzv. Panamských dokumentoch o zahraničných skrytých účtoch je vymenovaných vyše 1000 Nemcov a tí využívali všetky veľké nemecké banky.

 

Krach uviedol, že medzi týmito bankami sú aj Deutsche Bank, Commerzbank, Hypo Vereinsbank a Bayerische Landesbank, informovala agentúra AP.

 

Denníku Süddeutsche Zeitung poslal anonymný zdroj údaje uniknuté z panamskej právnickej firmy už pred vyše rokom, a to prostredníctvom šifrovaného kanála. Reportér denníka Bastian Obermayer povedal, že zdroj žiadal nešpecifikované bezpečnostné opatrenia, ale nechcel žiadnu finančnú odmenu.

 

Poskytnuté dokumenty, predstavujúce približne 2,6 terabajtu údajov, obsahujú e-maily, pasy a záznamy firiem s podrobnosťami, ako bohatí a mocní využívali banky, právnické firmy či offshorové schránkové firmy na ukrývanie svojho majetku v období od roku 1977 do konca roka 2015.

 

Krach pre agentúru AP povedal, že denník a jeho partneri overili pravosť údajov tak, že ich porovnali s verejnými záznamami, výpoveďami svedkov a súdnymi rozhodnutiami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies