Médiá zlyhali pri prezentovaní utečencov podobne ako pri Rómoch

NETKY.SK • 2 Január 2016, 18:55 • 2 min
Médiá zlyhali pri prezentovaní utečencov podobne ako pri Rómoch

BRATISLAVA - Utečenecká kríza preverila prístup médií k menšinám a odhalila zaužívané stereotypy, predsudky a zovšeobecňovania. Na základe výsledkov monitoringu vybraných médií to skonštatovala Agnes Horváthová z Romano kher.

slovakia

left justify in out

Toto občianske združenie zrealizovalo mediálnu analýzu v spolupráci s Akadémiou médií. Podľa Horváthovej ukázala, že podobne ako doposiaľ Rómov aj utečencov médiá prezentovali ako homogénnu, jednoliatu skupinu, s ktorou sú predovšetkým problémy.

 

„Podporili ich v tom aj politici, ktorí označili 'rómsky problém' ako neriešiteľný a ako dostatočne odrádzajúci od prijímania utečencov,“ uviedla aktivistka. Utečenci zatlačili v roku 2015 v mediálnom priestore do úzadia problematiku Rómov, z hľadiska spracovania menšinovej témy sa však nič nezmenilo, skonštatovala.

 

Časť médií podľa nej cieľavedome obhajuje dobré príklady a snažia sa vylepšiť negatívny obraz Rómov. „Na opačnom póle sú médiá, ktoré u respondentov utvrdzujú stereotypy a predsudky. Uvedomujú si, že Rómovia sú jedným 'z predajných artiklov' v médiách a neprekáža im uviesť etnicitu priamo v titulku,“ kritizovala Horváthová.

 

Nepriaznivou skutočnosťou je vysoký počet príspevkov o Rómoch žijúcich v osadách. Prieskum ukázal, že z 309 príspevkov bolo 145, v ktorých nebolo určené bydlisko, a 102 - takmer jedna tretina - bolo o Rómoch žijúcich v osadách. Podľa Atlasu rómskych komunít na Slovensku žije približne polovica Rómov rozptýlene medzi majoritou.

 

„Novinári často v príspevkoch nedávajú priestor Rómom, o ktorých informujú. V prípade, že poskytnú priestor, neraz uvedú Rómov anonymne alebo označením osadník alebo obyvateľ osady,“ všíma si Horváthová. Pripomína, že Rómovia, podobne ako utečenci, nemajú možnosť brániť sa, pretože nemajú prístup k médiám, ani politickú stranu, ktorá by ich obhajovala.

 

„Ovplyvniť názory alebo negatívne nálady v spoločnosti, prezentovať Rómov ako jednu z národnostných menšín, ktorej príslušníci žijú na Slovensku stáročia, môžu hlavne novinári z väčšinových médií,“ pripomenula aktivistka s tým, že aj keď sú Rómovia občanmi Slovenska, v médiách ich prezentujú ako odlišnú skupinu obyvateľov.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona