Med, tekuté zlato: Aké účinky má na organizmus?

NETKY.SK • 28 Január 2018, 15:00 • 2 min
Med, tekuté zlato: Aké účinky má na organizmus?

O blahodarných účinkoch medu vedeli už naši predkovia. Ako nám táto pochúťka z prírody môže pomôcť?

slovakia

left justify in out

Med je doslova zázrak a mnohí naň nedajú dopustiť. Ide totiž nielen o prírodné dochucovadlo ale aj o liek, ktorý je plný vitamínov a minerálnych látok. Pri akých problémoch nám teda vie pomôcť?

 

Med je známy svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami. Vedci tvrdia, že za to môže peroxid vodíka, ktorý do neho včely ukladajú. Okrem toho je prirodzene acidný, vďaka čomu vytvára podmienky absolútne nevhodné pre množenie baktérii. Z tohto dôvodu sa využíva na liečbu popálenín, zápalov, ale aj žalúdočných vredov.

 

Štúdia tiež preukázala, že med dokáže upokojiť kašeľ a zabezpečiť pokojný spánok. Zistilo sa, že v tejto oblasti je účinnejší než látky dextrometorfán a difenhydramín, ktoré sa používajú vo väčšine klasických liekov proti kašľu.

 

Okrem toho mu nemožno uprieť výrazné účinky v oblasti podpory imunitného systému. Pri pravidelnej konzumácii malého množstva medu by sme tak mali byť odolnejší voči najrôznejším vírusom a baktériám. Pri imunitnom systéme totiž dôležitú úlohu zohráva aj trávenie a práve tam pôsobí veľmi priaznivo. Med tiež detoxikuje.

 

Okrem už spomínaných vlastností dokáže tekuté zlato priaznivo pôsobiť aj na centrálnu nervovú sústavu. Dobre preto funguje pri psychickom vypätí a strese.

 

Pri výbere medu je však potrebné dbať na kvalitu. Na pultoch predajní sa totiž často nachádzajú rôzne zmesi a „medy“ doplnené glukózovým sirupom či arómami. Tie, samozrejme, strácajú liečivé účinky. Najlepšie preto je nájsť si lokálneho včelára, ktorý garantuje čisto prírodný pôvod svojich produktov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies