BRATISLAVA - Med je šiestou najčastejšie znehodnotenou potravinou v Európskej únii (EÚ). Celosvetový nedostatok medu a zvýšený dopyt po ňom len zvyšuje frekvenciu výskytu falšovaných medov. Upozorňuje na to Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa venuje výskumu medu.
Spotrebiteľ má len málo možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu. Najlepším rozhodnutím je preto kúpa medu od overeného včelára vo svojom okolí. Tzv. hoby včelári nemajú dôvod falšovať med a svoju produkciu predajú hneď v ten rok, ako med vytočia. Starnutím med totiž nestráca len na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku.
"V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad zmes medov z krajín EÚ a mimo EÚ. Z dôvodu každoročnej nižšej produkcie medu a vysokého dopytu po tejto komodite môžeme predpokladať, že frekvencia falšovania medu bude narastať," podotkol Majtán.
Jedným z vedeckých cieľov laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV je preto identifikácia nových markerov kvality a vývoj rýchlych kvalitatívnych testov, ktoré by odhaľovali falšované medy. Keďže med sa používa aj ako zdravotnícka pomôcka v manažmente hojenia rán, snahou je aj objasňovať a charakterizovať mechanizmus účinku medu, čím by sa podporilo jeho širšie použitie v modernej medicíne.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies