Mečiarove amnestie považuje KDH sú traumatizujúce

NETKY.SK • 31 Január 2017, 10:58 • 2 min
Mečiarove amnestie považuje KDH sú traumatizujúce

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati považovali, považujú a stále budú považovať udelenie tzv. Mečiarových amnestií z roku 1998 za traumatizujúcu udalosť v dejinách Slovenska, uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca KDH Stano Župa.

slovakia

left justify in out

Táto strana preto víta pondelkové vyhlásenie 26 renomovaných odborníkov z oblasti práva, ktorí sa vyslovili za zrušenie Mečiarových amnestií. Významné osobnosti ústavného a trestného práva aj iných právnych odvetví si myslia, že v právnom štáte takéto zrušenie amnestií je legálnym a legitímnym prostriedkom. Slovenská republika by takýmto krokom podľa nich poskytla účinnú ochranu základným právam obetí amnestovaných skutkov a plnila by svoje medzinárodné záväzky.

 

Mečiarove amnestie zabraňujú v trestom stíhaní páchateľov zodpovedných za vraždu Róberta Remiáša a za únos a zavlečenie syna prezidenta Michala Kováča do zahraničia, pripomína KDH, ktoré v Národnej rade Slovenskej republiky navrhlo zrušenie Mečiarových amnestií už šesťkrát. „Považujeme to za jediný spôsob, ako sa môže slovenská spoločnosť vyrovnať so svojou nedávnou minulosťou a ako dosiahnuť potrestanie osôb, ktoré v tomto období hrubo zneužívali politickú moc a priviedli Slovensko do medzinárodnej izolácie,“ zdôrazňuje sa vo vyhlásení. Kresťanskí demokrati preto opätovne vyzývajú poslancov Národnej rady SR, aby schválili ústavný zákon o zrušení Mečiarových amnestií, o ktorom budú rozhodovať na najbližšej schôdzi.

 

„V právnom štáte je možné a prípustné prekonať rozhodnutie ústavného súdu jedine zmenou ústavy alebo schválením ústavného zákona. Tento postup predstavuje zásah ústavodarnej moci, ktorá je najvyššou mocou v štáte a patrí ľudu, ktorý je zvrchovaným vládcom štátu. Pri súčasnom nastavení nášho právneho poriadku sa môže ústavodarná moc občanov vykonať len tak, že sa v ich mene uznesú ich slobodne zvolení zástupcovia na ústavnom zákone. Uvedený postup je úplne legitímny a bol použitý opakovane aj v ústavnom systéme Slovenskej republiky," zdôraznili právnici v pondelok vo vyhlásení. Osobnosti pripomínajú, že Slovensko koncom roku 2014 ratifikovalo Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím z roku 2006. Podľa tejto medzinárodnej zmluvy, ktorá ma prednosť pred zákonmi, a na ktorú sa vzťahuje ústavou formulovaná povinnosť Slovenskej republiky rešpektovať svoje medzinárodné záväzky, máme záväzok prijať potrebné opatrenia na zabránenie činom, ktoré maria vedenie vyšetrovania a na potrestanie činov únosu, ktorých sa dopustili zástupcovia štátu. Vznik tohto medzinárodného záväzku má zásadný význam a vnáša nový pohľad na otázku zrušenia amnestií, ktorý tu pri minulých pokusoch nebol, upozorňujú vo vyhlásení. Možnosť preskúmať ústavný súlad samotných rozhodnutí o amnestiách ústavným súdom je podľa nich vylúčená vzhľadom na to, že slovenský ústavný súd má právomoc preskúmavať ústavnosť iba presne vymedzeného okruhu právnych predpisov, ktorými sú zákony, nariadenia vlády, všeobecne záväzné právne predpisy ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy, miestnej štátnej správy a územnej samosprávy. Ako sa uvádza vo vyhlásení, do tohto taxatívneho výpočtu právnych predpisov však nie je zahrnuté rozhodnutie prezidenta o amnestii.

 

Pod vyhlásením sú podpísaní bývalí sudcovia Ústavného súdu SR Juraj Babjak, Ján Luby a Viera Mrázová. Exsudca ústavného súdu a bývalý sudca Súdneho dvora EÚ Ján Klučka, bývalý sudca Ústavného súdu SR a súčasný sudca Súdneho dvora EÚ Daniel Šváby. Podporil ho aj bývalý predseda Ústavného súdu SR a bývalý generálny advokát Súdneho dvora EÚ Ján Mazák, ako aj bývalý sudca Ústavného súdu ČSFR Peter Kresák. Vyhlásenie popísali aj viacerí súčasní sudcovia Najvyššieho súdu SR Elena Berthotyová, Dušan Čimo, Rudolf Čirč, Zuzana Ďurišová, Miroslav Gavalec, Juraj Kliment, Peter Paluda a Peter Szabo. Podpísala ho aj známa advokátka Zuzana Čaputová či Daniel Lipšic a viacerí odborníci na právo z akademickej obce. Medzi nimi riaditeľ Ústavu štátu a práva SAV Jozef Vozár a riaditeľka Ústavu medzinárodného a európskeho práva Právnickej fakulty UPJŠ Martina Jánošíková.

 

Časť politickej reprezentácie je presvedčená, že zrušeniu amnestií ústavným zákonom bránia všeobecné princípy práva. Týmto vyhlásením chceli právnici vyvrátiť ich pochybnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona