Mečiar obhajoval amnestiu: Kováča mladšieho neuniesla SIS

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 21:36 • 2 min
Mečiar obhajoval amnestiu: Kováča mladšieho neuniesla SIS

BRATISLAVA – Bývalý premiér Vladimír Mečiar sa podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára nezmenil. Povedal to dnes spoza okna odchádzajúcej vládnej limuzíny, v ktorej odchádzal z televízie TA3 z diskusie Téma dňa. Zúčastnil sa jej Bugár spolu s expredsedom vlády Vladimírom Mečiarom. Mečiar sa po skončení relácie zdržal v budove televízie vyše dve hodiny.

slovakia

left justify in out

 Z areálu vyšiel autom, ktoré riadil jeho šofér a novinárom na otázky neodpovedal. Sedel za zatvoreným oknom. „Neočakával som nič iné, neočakával som, že bude hovoriť niečo iné, ja ho poznám. Pán Mečiar sa nezmenil. Ale malo to význam, minimálne tí ľudia, ktorí vtedy v tom období nežili dostali trošku prehľad, čo sa vtedy udialo,“ povedal Bugár novinárom po relácií, v ktorej diskutovali o zrušení Mečiarových amnestií, ktoré budú témou najbližšej schôdze parlamentu. Nevedel však povedať, či sa mu podarí presvedčiť premiéra Roberta Fica, aby zahlasoval za zrušenie. „Budem sa snažiť. Jeho tvrdenie, že zrušenie amnestií ohrozuje republiku, je blud. Dokonca si myslím, že to republiku očistí,“ zdôraznil Bugár.

 

Slovenská informačná služba (SIS) podľa expremiéra Vladimíra Mečiara neuniesla Michala Kováča mladšieho. Ako povedal Mečiar dnes v relácii Téma dňa v televízii TA3, ten, koho upodozrieval, že to urobil už nežije. Zároveň dodal, že tohto človeka nenávidel. Na otázku moderátora odpovedal, že to Bol Jaroslav Svěchota, ktorý pôsobil ako námestník SIS.

 

Mečiar tvrdí, že on neudeľoval amnestie súvisiace s únosom, ale podľa neho išlo len o jednu amnestiu, o ktorej rozhodla vláda, na ktorú prešli kompetencie prezidenta SR. Podľa Mečiara vláda schválila text amnestie, ale ministerstvo (nešpecifikoval ktoré – poznámka SITA), nezverejnila tento text ale iný. Preto vláda ešte raz rokovala o amnestii, ktorá sa podľa Mečiara označuje za druhú. Expremiér zároveň odmietol, že by amnestiami boli amnestovaní únosocvia a organizátori únosu. Podľa neho amnestiu dostali všetci, ktorí mali dočinenia so zavlečením, nielen tí, ktorí sa na tom podieľali. Menoval napríklad Jána Čarnogurského a Milana Kňažka.

Mečiar sa dozvedel o únose Kováča o polnoci v deň, v ktorý sa to stalo. Jeho prvé slová mali byť: „A je to v riti a zase bude zle“. Prípad Technopolu, v ktorom mal byť zaangažovaný syn prezidenta, podľa Mečiara začal v roku 1992 a vlečie sa do dnes. „Michal Kováč ako predseda Federálenho zhromaždenia mal pomôcť vyrovnať straty Technopolu v zahraničnom obchode za to, že dostane úplatok, ktorý dostane na firmu svojho syna,“ vyhlásil Mečiar.

 



Podľa Mečiara otec Kováča mladšieho, teda prezident SR o všetkom vedel a nezakročil. „Vedel to, čo sme my nevedeli a nekonal,“ vyhlásil Mečiar. Predseda Most-Híd Béla Bugár obvinil Mečiara, že sa nezmenil, pretože stále rovnako klame. Upozornil, že v spise sú dostupné informácie, podľa ktorých je jasné kto z SIS sa na únose podieľal. Podľa Bugára v spise sa nachádzajú mená osôb i áut, ktoré boli na únose zapojené.

Mečiar nechápe, za čo by sa mal ospravedlniť matke Roberta Remiáša, na čo sa ho pýtal Bugár. Mečiar nevie, či v prípade Remiáša, ktorý zhorel vo vybuchnutom aute, išlo o vraždu.Podľa Mečiara nie je čas o zavlečení povedať všetko.

Expremiér vníma stupňované aktivity proti nemu a amnestiám. Upozornil, že film Únos bol financovaný z fondu ministerstva kultúry a  RTVS, preto je pochopiteľné stanovisko ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorý vyhlásil, že by v parlamente hlasoval za zrušenie amnestií.Ďalšou aktivitou je podľa neho petičná akcia za zrušenie amnestií.

 

Pred bránou do areálu televízie od začiatku relácie na vyjadrenia Mečiara čakali aj poslanci z opozície Martin Poliačik (SaS), Jozef Viskupič a Ján Marosz (obaja za OĽaNO-NOVA). Spolu s nimi tam bola aj hŕstka ľudí s nápismi „S pánom Bohom, choď už od nás“, „skutok sa stal“ a „Mečiar, si zodpovedný za vraždu Róberta Remiáša“, ktorí heslá vykrikovali počas čakania na odchod Mečiara z budovy televízie. Malý protest opoziční poslanci zorganizovali len krátko pred samotnou reláciou.

„Dozvedeli sme sa, že Vladimír Mečiar dostane priestor v médiách a veľmi operatívne sme sa dohodli, že tento priestor by nemal ostať bez komentára. Preto sme sa rozhodli zorganizovať návštevu pred TA3. Ja si myslím, že má jedinú možnosť, a to ospravedlniť sa za to, ako zneužíval štátnu moc, ako bol pri tom, keď sa organizoval únos Kováča ml., keď SIS bola zneužívaná na to, aby spolupracovala pri vraždení občanov. Neexistuje žiaden lepší moment, ako keby povedal, že jeho amnestie by mali byť zrušené,“ povedal Viskupič.

Poliačik od Mečiara nič neočakával.“Moja celá mladosť a krajina, ktorú milujem, a v ktorej som vyrastal je znásilnená a zneužitá človekom, ktorý dnes obhajuje svoju minulosť. Človekom, ktorý poohýbal justíciu, ktorý rozpredal a rozkradol majetok tohto štátu, človekom, ktorý si dnes stále môže užívať majetky, pri ktorých neukázal ako sa k nim dostal,“ vyjadril svoj názor Poliačik.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies