Mečiara prešetruje polícia pre zneužívanie právomocí

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 18:38 • 2 min
Mečiara prešetruje polícia pre zneužívanie právomocí

BRATISLAVA - Bývalého premiéra Vladimíra Mečiara začala prešetrovať polícia v súvislosti so zneužívaním právomoci verejného činiteľa.

slovakia

left justify in out

Ako na svojej internetovej stránke informuje denník SME, dopustiť sa ho mal ešte v marci 1998, keď ako zastupujúci prezident udelil amnestie na skutky súvisiace so zavlečením Michala Kováča ml. do cudziny.

 

Po tom, čo tento krok označil za prekročenie zákona Ústavný súd SR, sa prípadom začala zaoberať krajská prokuratúra, ktorej to nariadil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

 

"Predmetná vec bola odovzdaná Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave," povedal pre SME prokurátor a hovorca krajskej prokuratúry Michal Šúrek. Prípad bol už podľa krajskej polície pridelený vyšetrovateľovi, ktorý by si ho teraz mal naštudovať. Potom rozhodne, či začne vyšetrovanie a Mečiara obviní, dodáva denník.

 

img

Bývalý predseda vlády SR Vladimír Mečiar 

Foto: TASR

 

Bývalý predseda vlády SR Vladimír Mečiar v roku 1998 udelil amnestie pre páchateľov únosu Michala Kováča a zmarenia referenda v roku 1997. Tiež Súvisia s vraždou Róberta Remiáša. V prieskume verejnej mienky vo februári 2017 sa za zrušenie amnestií vyjadrilo 63 % oslovených. Proti zrušeniu bolo 20 % oslovených.

 

Piateho apríla 2017 Národná rada SR Mečiarove amnestie prijatím uznesenia zrušila, čo znamená, že skutky nie sú premlčané a vyšetrovanie bude obnovené. Zrušila tiež milosť bývalého prezidenta Michala Kováča pre svojho syna. Za uznesenie hlasovalo 129 z 144 prítomných poslancov.  Ústavný súd SR 31. mája 2017 potvrdil zrušenie amnestií. Súdny proces ohľadne únosu by sa mal obnoviť na Okresnom súde Bratislava III. Zrušená bola aj amnestia pre prípad zmareného referenda. Pred súd sa tak môže dostať aj bývalý minister vnútra Gustáv Krajči.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona