Mečiar: Bol som v politike dlhú dobu a nikdy som nepoužil násilie

NETKY.SK • 3 November 2014, 10:58 • 2 min
Mečiar: Bol som v politike dlhú dobu a nikdy som nepoužil násilie

BRATISLAVA - Pred senátom Okresného súdu Bratislava I dnes pokračoval proces s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom B., ktorý údajne od roku 1998 vymáhal peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, a ktorého už v novembri 2009 Okresný súd Bratislava I odsúdil na desaťročný trest.

slovakia

left justify in out

Mečiar dnes vypovedal ako svedok v tejto kauze už po tretý raz. "Moja odpoveď pre poškodených podnikateľov bola a je, že Ivan B. nebol nikdy môj poradca a ani blízky. Bol som vypočutý prokuratúrou, že som mal cez neho vydierať, čo som nikdy neurobil. Obžalovaného som upozornil, aby sa ku mne nepribližoval. Asi pred mesiacom dokonca navštívil môjho syna, ktorému povedal, že sa voči mne chystá v Bratislave nejaké sprisahanie. Obžalovaného ako osobu nepoznám, nikdy som s ním nebol v kontakte. Stretol som sa s ním dva razy - raz pri stretnutí so študentmi a druhý raz sa to týkalo televízie Markíza. Nikdy som nežiadal nikoho o financie cez neho. Čo ma mrzí, je to, že ma ani jeden z poškodených podnikateľov nekontaktoval. Obžalovaný ohľadne mňa klamal. Nikdy určite nepracoval a ani nespolupracoval so SIS. Bol som v politike dlhú dobu a nikdy som nepoužil násilie," zdôraznil dnes vo svojej výpovedi Vladimír Mečiar. Senát bratislavského nižšieho súdu predvolal mimo neho na dnes ďalších svedkov - medzi nimi aj poškodeného podnikateľa Igora Klátika. V kauze sa začalo nanovo pojednávať koncom septembra. 

 

"Od Ivana B. som dostával výhražné sms správy a telefonáty, aby som mu odovzdal peniaze pre starého (Mečiara, poznámka TASR). Vzhľadom na odstup si nepamätám na všetky okolnosti. Obžalovaný mi bol predstavený ako vplyvný človek. Vydieranie prišlo nečakane. Nepamätám si presne, kedy a aké sumy požadoval. Sumy, ktoré som mal platiť, postupne znižoval," povedal dnes okrem iného podnikateľ Klátik.

 

Ivan B. strávil istý čas v júni tohto roku v cele policajného zaistenia, keď sudca Okresného súdu Bratislava I na začiatku februára vydal na neho príkaz na zatknutie, keďže sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania.

 

Vo veci sa nekonalo na bratislavskom nižšom súde približne štyri roky, jedným z dôvodov bolo aj úmrtie prísediaceho senátu. V júni 2010 odvolací Krajský súd v Bratislave napadnutý rozsudok v prípade Ivana B. zrušil v celom rozsahu a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Na desaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil Ivana B. už 18. novembra 2009 trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I. Údajne od roku 1998 vymáhal peniaze v mene vtedajšieho lídra ĽS-HZDS Mečiara a vydával sa za jeho priateľa, ako aj za vysokého predstaviteľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

 

V kauze v minulosti vypovedal okrem iných ako svedok exriaditeľ SIS Jozef Magala, ktorý poprel, že by Ivan B. bol príslušníkom SIS. Súd v tejto veci vypočul už v roku 2008 okrem poškodených Kočnera a Klátika aj Mečiara, ktorý tvrdenia obžalovaného už vtedy označil za nezmysly. Kočner zase vo svojej výpovedi priblížil, že Ivana B. poznal ešte z čias kauzy sporov o vlastnícke práva v televízii Markíza a následne sa na neho táto osoba nakontaktovala počas viacerých stretnutí v bratislavských reštauráciách, kde sa predstavoval ako riaditeľ 4. odboru SIS. Do tejto funkcie ho údajne nominovalo HZDS. Poškodený podnikateľ opísal stretnutia, na ktorých Ivan B. tvrdil, že Mečiar má záujem o to, aby Kočner vyhral voľby na post primátora. Za úplatok najskôr 16.597 eur, potom 33.194 eur, neskoršie 165.970 eur mu mali pomôcť tak, že by zverejnili kompromitujúce materiály na vtedajšiu protikandidátku Kočnera - Moniku Flašíkovú Beňovú.

 

Podľa obžaloby sa Ivan B. predstavil Kočnerovi ako príslušník SIS a ponúkal mu pomoc a ochranu v komunálnych voľbách, ak mu zaplatí. Na ďalších stretnutiach mal žiadať od Kočnera ďalších 33.194 eur, avšak potom už peniaze vymáhal aj v mene Mečiara. Po zaplatení by Kočner "už nikdy nemal mať problémy". Podnikateľ mu peniaze odmietal odovzdať a dožadoval sa stretnutia s Mečiarom.

 

V októbri 2006 zvýšil obžalovaný požadovanú sumu na 165.970 eur a Kočnerovi sa vyhrážal zverejnením kompromitujúcich informácií v období jeho kandidatúry na post primátora hlavného mesta.

 

Ďalšou osobou, ktorú mal Ivan B. vydierať, bol spomínaný Klátik. V rokoch 2005 a 2006 mu mal poslať niekoľko desiatok výhražných sms správ a žiadal od neho milión dolárov, neskôr sumu znížil na 500.000 dolárov. Aj tieto peniaze od poškodeného vymáhal v mene šéfa ĽS-HZDS, údajne preto, že Klátik "nezaplatil za privatizáciu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona