Mechanické pero oslavuje 110. výročie, vymyslel ho rodák z Liptova

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 16:22 • 2 min
Mechanické pero oslavuje 110. výročie, vymyslel ho rodák z Liptova

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Mechanické pero, vynález ktorý zmenil život ľuďom na celom svete, oslavuje už 110 rokov. Málokto vie, že za týmto nápadom stojí rodák z Liptovského Mikuláša Eduard Penkala.

slovakia

left justify in out

"Je to patent mechanickej ceruzky, ktorá spôsobila revolúciu v oblasti písania. Penkala nielenže použil pružinku pri zostrojení tohto pera, ale náplň tvorila grafitová tuha, ktorá sa vysúvala a dala sa vymieňať," povedala historička Iveta Blažeková, podľa ktorej bolo do začiatku 20. storočia písanie skôr utrpenie ako pôžitok. Zmeniť sa to malo práve od roku 1906.

 

 

Riaditeľ Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši Jaroslav Hric navrhuje postaviť na Námestí osloboditeľov v centre mesta veľké pero, alebo sochu na počesť svojho rodáka. "Eduard Penkala je len jedna z osobností bytostne spätých s Liptovským Mikulášom. Ak by sme dokázali lepšie uchopiť ich odkaz, tak naše mesto by sa určite stalo oveľa zaujímavejšie pre domácich aj zahraničných turistov. Slovíčko pen je známe všade a je prekvapivé alebo zarážajúce, že u nás o tom málokto vie," uviedol. Priestoru je podľa neho na hlavnom námestí dosť pre viacerých, ktorým sa svojím umom a šikovnosťou podarilo urobiť dieru do sveta.

 

Profil Eduarda Penkalu

 

Eduard Penkala sa narodil 18. apríla 1871 v Liptovskom Mikuláši, väčšinu svojho tvorivého života strávil v Chorvátsku. Mechanické pero nebol jeho jediný tvorivý úspech. Vymyslel napríklad termofor a venoval sa aj leteckému inžinierstvu. "Penkala bol určite multi talent a multi vynálezca, pretože má na svojom konte viac ako 70 rôznych vynálezov," dodala historička Iveta Blažeková.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona