ME21: Slováci dostali konkurentov na postup pod veľký tlak

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 9:46 • 2 min
ME21: Slováci dostali konkurentov na postup pod veľký tlak

Lublin - Európsky šampionát futbalistov do 21 rokov je prísny, no vďaka tomu sa napätie zachovalo až do záveru bojov v základných skupinách. A Slováci dostali svojich konkurentov pod tlak nečakane vysoko plusovým skóre. Štvrtkové výsledky im však zatiaľ definitívu semifinálovej radosti nepriniesli.

slovakia

left justify in out

Zverenci Pavla Hapala triumfovali nad švédskymi rovesníkmi 3:0 a v tabuľke obsadili druhé miesto za Angličanmi, ktorí rovnakým pomerom zdolali domácich Poliakov. Do tabuľky druhých tímov si priniesli šesť bodov so skóre 6:3 a štyri žlté karty. Sú na jej čele, ale mužstvá v ďalších skupinách majú tretie zápasy ešte len pred sebou.

 

Podľa pravidiel Európskej futbalovej únie (UEFA) pre majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie 2015 a 2017 určujú najlepšie mužstvo na druhej priečke postupne vyšší počet bodov, väčší gólový rozdiel v skóre, vyšší počet strelených gólov, menší počet disciplinárnych bodov (červená karta 3 body, žltá karta 1 bod, vylúčenie po dvoch žltých kartách 3 body) a napokon vyšší koeficient reprezentácie do 21 rokov na žrebe záverečného turnaja 1. decembra 2016. Koeficient Slovenska je 31,057, spomedzi účastníkov béčka a céčka má nižší jedine Macedónsko.

 

Mladí Slováci tak potrebovali zabrať v predchádzajúcich, ovplyvniteľných ukazovateľoch a to sa im podarilo. Nastrieľali tri góly, nedostali žiaden a neinkasovali ani žltú kartu. Opäť potvrdili, že neprehrávajú dvakrát za sebou a po kvalifikácii či príprave to dokázali aj na záverečnom turnaji. Na úvod kvalifikácie po prehre s Bieloruskom prišlo víťazstvo nad Cyprom, rovnakého protivníka zdolali po tom, ako nestačili na Nemecko v prípravnom stretnutí. Tento rok sa v príprave po neúspechu s Českom oklepali na úkor Srbska.

 

Martin Chrien otvoril skóre už v piatej minúte, no v tých istých chvíľach sa do vedenia dostali aj Angličania. Tí tiež pridali dva góly a odsunuli Slovákov do úlohy čakateľov. Tabuľku druhých tímov skompletizujú v piatok a sobotu záverečné duely v béčku a céčku. Portugalsko (B), Česko i Taliansko (obaja C) mali po druhom hracom dni rovnakú štartovaciu pozíciu ako SR (tri body, skóre 3:3). Z "céčka" dokonca môžu z prvého alebo druhého miesta postúpiť všetky tri tímy na čele vrátane terajšieho lídra Nemecka. Ak Slovensko postúpi, narazí na Španielsko v prvom semifinále (Tychy).

 

Slováci rozbili Švédov, smutný koniec Ericsona - ohlasy médií:

 

Aftonbladet: "Švédi boli vo svojom záverečnom skupinovom zápase na MS v Poľsku ponížení. Dve šance za celý zápas je naozaj málo."

 

Expressen: "Haakan Ericson odkoučoval svoj posledný zápas ako tréner národného tímu do 21 rokov. Mnohí hráči v mužstve sú už starí, Švédsko potrebuje generačnú výmenu."

 

Metro: "Tri zápasy, dva body a skorý odchod z ME. Švédski futbalisti sú po prehre 0:3 so Slovenskom sklamaní."

 

Sydsvenskan: "Smutný koniec trénera Ericsona na lavičke Švédska. Slovensko má skúsený tím, ale Švédi predtým zvíťazili v kvalifikácii nad silným Chorvátskom aj Španielskom. Takto sa to skončiť nemalo."

 

uefa.com: "Anglicko po výhre nad Poľskom do semifinále, Slováci dúfajú v postup z druhého miesta. Poľsko a Švédsko sú už bez šance."

 

Przeglad Sportowy: "Slováci rozbili Švédov, no musia čakať na výsledky ostatných skupín, či sa im podarí postúpiť z druhého miesta."

 

Sport.cz: "Slováci hladko zvíťazili nad Švédskom, oslavovať ale ešte nemôžu. Ich výhra skomplikovala postupovú cestu Čechom."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona