ME16-žreb: Paríž epicentrom, Slovákov v novom formáte vyžrebujú z 3. koša

NETKY.SK • 11 December 2015, 13:05 • 2 min
ME16-žreb: Paríž epicentrom, Slovákov v novom formáte vyžrebujú z 3. koša

PARÍŽ - V sobotu 12. decembra o 18.00 SEČ sa pozornosť futbalovej verejnosti upriami do Kongresového paláca v Paríži, kde sa uskutoční žrebovací akt finálového turnaja EURO 2016. V osudí bude premiérovo figurovať aj lístok s menom slovenskej reprezentácie, ktorej patrí pozícia v 3. koši.

slovakia

left justify in out

V ňom sa okrem zverencov trénera Jána Kozáka ocitli Česko, Švédsko, Poľsko, Rumunsko a Maďarsko a tí teda automaticky nepripadajú do úvahy ako súperi Slovenska. Daná je pozícia A1 pre usporiadateľa EURO, ktorým je Francúzsko. V 1. koši sú dvojnásobní obhajcovia trofeje Španieli a tiež Nemecko, Anglicko, Portugalsko a Belgicko. V druhom koši figurujú Taliansko, Rusko, Švajčiarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Ukrajina a vo štvrtom Turecko, Írsko, Island, Wales, Albánsko, Severné Írsko.

 

Prvýkrát sa na šampionáte predstaví rekordných 24 tímov namiesto doterajších 16. Oproti predošlým majstrovstvám Európy sa tak zvýši počet zápasov o 21 na celkových 51 duelov. Okrem Slovenska zažijú debut na kontinentálnom fóre tímy Islandu, Walesu, Albánska a Severného Írska. Rekordérom v počte účasti na ME je Nemecko, ktoré vo Francúzsku absolvuje už dvanásty turnaj.

 

Rozhodujúcim kritériom zostavenia košovej sústavy bol národný koeficient reprezentácií, ktorý sa vypočítal z ich výsledkov podľa kľúča berúc do úvahy 20 percent výsledkov z roku 2012 (kvalifikácia aj finálový turnaj) a po 40 percent z dosiahnutých výsledkov v kvalifikácii na MS 2014, resp. kvalifikácii EURO 2016.

 

Slováci sa na šampionát prebojoval z 2. miesta C-skupiny, ktorú vyhrali Španieli. Kuriozitou žrebu je, že s "Furiou Roja", ako aj Ukrajincami, ktorí prešli v baráži cez Slovinsko, sa Kozákovi zverenci môžu stretnúť opäť v jednej skupine. Tých bude na EURO 2016 spolu šesť (A-H), do osemfinále sa prebojujú prví dvaja z každej a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Od osemfinále sa hrá vyraďovacím systémom na jeden zápas. Šampión si automaticky vybojuje miestenku na Pohár konfederácií 2017, ktorý ako generálku pred nadchádzajúcimi MS organizuje Rusko.

 

Finálový turnaj EURO 2016 sa začína v piatok 10. júna o 21.00 h otváracím súbojom na Stade de France, v ktorom určite nastúpi Francúzsko. Finále je na programe presne o mesiac 10. júla na tom istom štadióne. Spolu 51 zápasov majstrovstiev sveta bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint-Étienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice).

 

Na žrebovanie, ktoré budú sledovať milióny divákov pri televíznych obrazovkách, odcestovala aj osemčlenná delegácia zo Slovenska. Tvoria ju prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Jozef Kliment, prvý viceprezident SFZ a zároveň šéf Východoslovenského futbalového zväzu Richard Havrilla, asistent hlavného trénera slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič, technický vedúci A-tímu SR Róbert Tomaschek, vedúci medzinárodného a organizačného oddelenia SFZ Peter Pálenčík, bezpečnostný manažér SFZ Peter France a hovorca SFZ Juraj Čurný.

 

Na pódiu sa v rámci programu predstaví trofej, Pohár Henriho Delaunaya, spolu s trénerom španielskeho obhajcu Vicentem Del Bosque. Najprv sa bude žrebovať 1. kôš, potom štvrtý, tretí a na záver príde na rad druhý.

 

Žrebovací akt bude v rukách štvorice pozvaných hostí, ktorých uvedie dvojica moderátorov večerného programu Bixente Lizarazu a Ruud Gullit. Lístočky s menami tímov budú ťahať z osudia pod dohľadom momentálne prvého muža UEFA Gianniho Infantina Oliver Bierhoff (majster Európy z roku 1996), Angelos Charisteas (2004), Antonín Panenka (1976) a David Trezeguet (2000). Kompletné zloženie skupín by malo byť známe pred 19.00 SEČ.

 

Slovenskí futbalisti budú s napätím očakávať sobotňajší žreb finálového turnaja EURO 2016, na ktorom sa dozvedia mená súperov v skupinovej fáze. Viacerí nechceli viesť špekulácie o tom, ktorý tím by bol pre výber trénera Jána Kozáka najťažší, resp. prijateľný, reprezentačný stredopoliar Juraj Kucka však má svojho favorita.

 

"Opäť by som si chcel zahrať proti Taliansku," priznal na rovinu Kucka, pre ktorého je práve taliansky futbal jeho osudom. Na MS 2010 v Juhoafrickej republike podal proti squadre azzurra skvelý výkon na poste defenzívneho stredopoliara a Slovensko po víťazstve 3:2 senzačne postúpilo do osemfinále, kde vypadlo s neskorším finalistom Holandskom. Na šampionáte na seba Kucka upriamil pozornosť skautov a o pol roka ho ulovil FC Janov, kde pôsobil do leta tohto roka. Od novej sezóny je hráčom AC Miláno.

 

Po postupe na kontinentálny šampionát odohrali Slováci v novembrovom asociačnom termíne dva prípravné zápasy. V Trnave zdolali Švajčiarsko 3:2 a v Žiline si poradili s Islandom 3:1. S oboma súpermi sa Slováci môžu teoreticky stretnúť aj vo Francúzsku, keďže Helvéti figurujú v druhom a Islanďania vo štvrtom koši. "Tak to už máme šesť bodov, nie?" žartoval krídelník Róbert Mak. "Samozrejme, že tam už bude každý súper ťažký. Uvidíme, koho dostaneme. S každým sa však pobijeme o dobrý výsledok. Dokázali sme tento rok a aj v kvalifikácii, že sme silné mužstvo. S každým sme hrali vyrovnanú partiu, čiže toto mužstvo určite môže niečo na EURO uhrať," dodal legionár gréckeho PAOK Solún.

 

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) by pristal, ak by tím kapitána Martina Škrtela dostal domáceho organizátora či Angličanov, ktorých má Slovensko aj v kvalifikácii MS 2018 v Rusku. Tréner Kozák, ktorý už na ME hral a získal bronz (1980 v Taliansku-pozn.) by sa zasa rád vyhol Španielom a Chorvátom.

 

"Úprimne. Keď si máte vybrať z prvého koša, sú tam iba strašne silné mužstvá. Akurát by som nechcel hrať so Španielmi, ktorí nám nesedia. Nechcel by som hrať ani z druhého koša s Chorvátmi. To je strašne silné mužstvo. Ale tam si už človek nevyberie. No my sa musíme pozerať na naše mužstvo. A my máme mužstvo, hoci sedem mesiacov do ME je dlhá doba, ktoré keď budú hráči zdraví a budú hrať v kluboch, má silu. Pôjdeme tam s tým, že sa chceme pobiť o dobré výsledky a postup zo skupiny. Tak aj vplývam na hráčov. Od postupu ich upozorňujem, že iba mužstvo, ktoré dosiahne dobré výsledky, si aj súper aj ľudia vážia. A kvôli tomu tam ideme a urobíme preto maximum. Francúzsko je krásna krajina, plná krásnych štadiónov. Je to futbalová krajina. Myslím, že fanúšikovia, ktorým sme urobili radosť, pôjdu s nami do Francúzska. Pôjdeme tam zabojovať o dobré výsledky a oni si pôjdu vychutnať dobrý futbal," povedal 61-ročný Kozák vo videorozhovore na futbalsfz.sk.

 

Sám Kozák na žrebe osobne nebude. Účastník ME 1980 a MS 1982 tiež vysvetlil, prečo nerád absolvuje akcie typu žrebu kvalifikácií, resp. finálového turnaja: "Nerád lietam. A mám kolegu, s ktorým sme sa už predtým dohodli, že tieto veci bude absolvovať on. Myslím, že to je v poriadku."

 

Kováčik by sa rád vyhol Španielom, Belgičanom a aj Albáncom. Povedal to v rozhovore pre Slovenský rozhlas, ktorý uverejnil oficiálny web zväzu. "Už som to niekoľkokrát povedal - určite nie Španielsko a Belgicko. Ale keby som mal povedať, koho by som si želal, tak by to bolo Francúzsko. Vychádzam z toho, že oni budú musieť a my môžeme. Registrujem aj, že vo vnútri tímu nie sú úplne ideálne vzťahy, vstupujú do toho politici s tým, že kto by mal alebo nemal reprezentovať. Toto všetko môže zohrať istú úlohu." Z druhého koša sa Kováčikovi nepozdáva Chorvátsko ani Ukrajina. "Tu sa absolútne zhodujem s trénerom Kozákom, že Chorvátsko je veľmi ťažký a pre našich fanúšikov možno nie až taký atraktívny súper a to isté sa dá povedať aj o Ukrajine. Čo sa týka Talianska, viem si predstaviť aj, že by sme zopakovali úspech z MS, ale rozhodovať bude veľa faktorov - forma hráčov, ich zdravotný stav, či budú hrávať vo svojich kluboch. Záležať bude aj na celkovej atmosfére v tíme, ktorú verím, že spoločne s trénermi a realizačným tímom sa nám podarí vytvoriť tak, aby zodpovedal významu a výnimočnosti takého podujatia, akým je záverečný turnaj ME," povedal šéf SFZ a na margo 4. koša doplnil: "Nechcel by som Albánsko. Je to nevyspytateľné mužstvo, z pohľadu nášho fanúšika nie príliš atraktívne, ktoré môže byť veľmi nebezpečné."

 

Pred sobotňajším žrebom finálového turnaja EURO 2016 v Paríži uverejňuje TASR anketu s bývalými trénermi slovenských futbalových reprezentácií Jozefom Venglošom, Jozefom Jankechom, Jozefom Adamcom a Jozefom Barmošom:

 

Otázky:

1. Akých súperov si prajete do základnej skupiny po bok Slovákov?

2. Komu by sa zverenci trénera Jána Kozáka radšej mohli vyhnúť?

3. Čo bude úspechom debutujúcej slovenskej reprezentácie na EURO 2016?

 

Jozef Vengloš:

1. Samozrejme, že najlepšie by bolo, ak by sme dostali takých súperov, cez ktorých by sme postúpili. Naše mužstvo je kvalitné, už má svoje skúsenosti i sebavedomie. Ja im dôverujem, prajem veľa úspechov a držím palce.

2. To je ťažká a vysoko teoretická otázka, pretože na turnajoch takéhoto rangu je každý súper dobrý. Navyše vo Francúzsku budú štartovať nové ambiciózne tímy, ktoré sa budú chcieť ukázať v čo najlepšom svetle a potrápiť favoritov. Myslím si však, že my môžeme byť vyrovnaným a dôstojným súperom hociktorému mužstvu.

3. Každý zápas je iný, ťažký a náročný. Naši hráči majú svoju kvalitu a dokázali to už v kvalifikácii. Teraz majú pred sebou cieľ, ktorý verím, že sa im podarí dotiahnuť do úspešného záveru.

 

Jozef Jankech:

1. Z prvého koša by som si prial pre náš tím Belgicko, z druhého Rusko alebo Ukrajinu a zo štvrtého Albánsko alebo Severné Írsko. Myslím, že práve toto by bola pre nás výhodná skupina. Belgičania sú určite najprijateľnejší súper z prvého koša. S Rusmi a Ukrajincami sme dvakrát uspeli a mohlo by sa to podariť aj do tretice. No a Albánsko je v štvrtkom koši najslabšie.

2. Nechcel by som domácich Francúzov a Španielov. V druhom koši sú nevyspytateľní Chorváti, tí hrajú buď veľmi dobre alebo horšie. Nepríjemní by boli určite aj Taliani či Rakúšania. Spôsob hry talianskeho mužstva nám nevyhovuje, veľmi dobre bránia a sú nebezpeční z rýchlych protiútokov.

3. Isteže by bol úspechom postup zo skupiny a potom sa uvidí, čo ďalej. Veľa však bude závisieť od výsledkov sobotňajšieho žrebu.

 

Jozef Adamec:

1. Z prvého koša by som si najviac želal niekoho z trojice Anglicko, Portugalsko, Belgicko. Zaujímavý by bol zápas s domácim Francúzskom, ktoré bude v domácom prostredí pod veľkým tlakom a povinnosť by mu velila nad nami vyhrať. Najmä v prípade, že by išlo o otvárací zápas celého šampionátu. Z druhého koša by som bral Švajčiarov, už sme nad nimi prednedávnom v Trnave vyhrali a vieme, ako na nich. Vo štvrtom koši sú tímy, ktoré by nám mohli vyhovovať, na mysli mám predovšetkým Wales a Island.

2. Veľmi ťažko by sa nám hralo s Nemeckom a Španielskom. Síce sme Španielov dokázali v kvalifikácii doma zdolať, ale taký zázrak sa podarí raz za desať rokov. Z druhého koša by sme sa mohli vyhnúť Rusom, vo štvrtom sa mi javia ako nepríjemní súperi Albánci. Mám pocit, že tým sa podarí na šampionáte niekoho silného prekvapiť.

3. Verím, že v našich silách je postúpiť do osemfinále. Mužstvo rastie, má výborného trénera a okrem prirodzených lídrov tiež hráčov, ktorí vedia urobiť špinavú robotu.

 

Jozef Barmoš:

1. Myslím, že z prvého koša by nám mohlo vyhovovať Portugalsko. Z druhého koša okrem Ukrajiny a Švajčiarov ostatných môžme. No a zo štvrtého koša by som bral Turkov alebo futbalistov z Britských ostrovov, konkrétne Severné Írsko.

2. Nechcel by som Španielov, domácich Francúzov a ani majstrov sveta Nemcov. Z druhého koša Ukrajinu, Švajčiarsko a zo štvrtého koša Island či Albánsko.

3. Podľa môjho názoru bude veľmi ťažké postúpiť zo skupiny a ak sa to podarí, určite to bude úspech. Každopádne budeme očakávať, že chlapci podajú dobré výkony, že ich šampionát zastihne v dobrom psychickom a zdravotnom rozpoložení a že naozaj ponúknu to, na čo majú. Z pohľadu výsledkov by som si prial, aby mužstvo zostalo v hre o postup do posledného zápasu skupinovej fázy, aby bolo o čo hrať.

 

Žreb sa uskutoční v sobotu 12. decembra o 18.00 SEČ v parížskom Kongresovom paláci. Okrem Slovenska sa na šampionáte premiérovo predstavia aj národné tímy Walesu, Severného Írska, Albánska a Islandu.

 

Rozdelenie košov pred žrebom EURO 2016:

1. kôš: Španielsko, Nemecko, Anglicko, Portugalsko, Belgicko

2. kôš: Taliansko, Rusko, Švajčiarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Ukrajina

3. kôš: Česko, Švédsko, Poľsko, Rumunsko, SLOVENSKO, Maďarsko

4. kôš: Turecko, Írsko, Island, Wales, Albánsko, Severné Írsko

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies