ME16: Španieli vykročia za obhajobou duelom proti Čechom

NETKY.SK • 12 Jún 2016, 13:05 • 2 min
ME16: Španieli vykročia za obhajobou duelom proti Čechom

TOULOUSE - V úvodnom stretnutí pondelňajšieho programu futbalových majstrovstiev Európy vstúpi o 15.00 h do turnaja dvojnásobný obhajca titulu Španielsko.

slovakia

left justify in out

Zverencov Vicenteho del Bosqueho vyzvú na Stadium Municipal v Toulouse hráči Česka. Európska futbalová únia (UEFA) zverila rozhodcovskú taktovku nad týmto zápasom do rúk Poliaka Szymona Marciniaka.

 

Hoci Španieli v generálke na EURO 2016 šokujúco podľahli Gruzíncom, v súťažných dueloch ťahajú sériu ôsmich triumfov a z víťazstva sa radovali aj v predchádzajúcich troch meraniach síl s Čechmi. Úloha favorita je tak jasne daná a tím pod trénerským vedením Pavla Vrbu vie, že otvorenou partiou môže hviezdam z Primera Division alebo Premier League konkurovať len ťažko. Český denník Sport preto prišiel s iným návodom, ako sa pokúsiť o úspech: obetavá obrana, protiútoky a štandardné situácie.

 

Vo výbere Španielska je v porovnaní s minulými šampionátmi väčšia klubová rozmanitosť. Kým Katalánci z FC Barcelona si štyrmi nominovanými zástupcami udržali výsostné postavenie, madridskí finalisti uplynulej sezóny Ligy majstrov Real a Atletico poslali do Francúzska iba po dvoch hráčov. Na druhé miesto sa v tomto ohľade vyšvihla anglická Chelsea, kde pôsobia traja reprezentanti. Dvoch hráčov má na turnaji Athletic Bilbao, po jednom dodali vládca Európskej ligy FC Sevilla, FC Villarreal, Celta Vigo, FC Porto, Juventus Turín, Borussia Dortmund, Bayern Mníchov, oba manchesterské kluby a londýnsky Arsenal.

 

Z mužstva "kanonierov" povolal Del Bosque obrancu Hectora Bellerina, ktorý sa dobre pozná s dvojicou pondelňajších protihráčov: za Arsenal chytá Petr Čech a do konca ročníka 2015/2016 tam pôsobil tiež stredopoliar Tomáš Rosický. Čechom bude pre disciplinárny trest chýbať stopér Marek Suchý, ostatní sú zdravotne v poriadku. "Naozaj nevieme, kto nastúpi v základnej zostave, musíte sa spýtať trénera," odkázal krajný bek Theodor Gebre Selassie na oficiálnej internetovej stránke UEFA. České zdroje špekulujú o prekvapujúcom defenzívnejšom variante s Gebre Sellasiem na pravom kraji zálohy a Rosickým ako falošným útočníkom. "Všetci vrátane ofenzívnych hráčov sa musia zapojiť do bránenia. Ak Španielom necháme na trávniku medzery, preniknú do našej defenzívy a potrestajú nás. Dokážu zúročiť každý chybný krok súpera, pamätám sa, že po súboji s nimi som bol vyčerpaný viac mentálne než fyzicky," povedal zadák Tomáš Sivok, ktorý na rozdiel od Gebre Selassieho priznal, že má predstavu o úvodnej jedenástke.

 

Z kádra "La Furia Roja" majú šancu na tretiu korunu európskeho šampióna piati futbalisti: Andres Iniesta, Sergio Ramos, Iker Casillas, David Silva a Cesc Fabregas. Z finálových triumfov na ME sa tešili už vo Viedni i Kyjeve a dúfajú, že trofej zdvihnú nad hlavu aj na Stade de France v St. Denis na okraji Paríža. "Španielsko reprezentujem už desať rokov a mal som šťastie, že som zažil niekoľko kľúčových momentov. Zahral som si s viacerými generáciami, normálne sa vám podarí dosiahnuť jeden historický okamih, ale mne boli dopriate tri alebo štyri. Potrebujete talent plus odhodlanie, bez mentálnej sily to je nesmierne náročné. Musíte predsa vstávať a ísť na tréning každé ráno bez ohľadu na počasie. Víťazná mentalita znamená ochotu tvrdo pracovať, túžbu stať sa najlepším a najmä chcenie rozdávať radosť," prezradil recept na úspech záložník FC Chelsea Fabregas.

 

D-skupina:

Španielsko - Česko /pondelok 13. júna, 15.00 h, Toulouse/

 

predpokladané zostavy:

Španielsko: De Gea - Juanfran, Pique, Ramos, Alba - Busquets - Nolito, Iniesta, Fabregas, Silva - Morata

 

Česko: Čech - Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Limberský - Gebre Sellasie, Darida, Plašil, Krejčí - Kolář - Rosický

 

ak la

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona