VIDEO ME16: Česko v dramatickom závere získalo bod za remízu 2:2

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 20:59 • 2 min
VIDEO ME16: Česko v dramatickom závere získalo bod za remízu 2:2

ST. ÉTIENNE - Stretnutie základnej D-skupiny majstrovstiev Európy medzi futbalistami Česka a chorvátskymi reprezentantmi sa v piatok podvečer v St. Étienne napokon skončilo nerozhodne 2:2. Chorvátom v úplnom závere ušla istota postupu do osemfinále, keď premárnili dvojgólový náskok.

slovakia

left justify in out

Tréner Česka Pavel Vrba mal šťastnú ruku pri striedaniach, o vyrovnanie sa totiž postarali noví muži na trávniku Milan Škoda a Tomáš Necid premeneným pokutovým kopom v nadstavenom čase. Zverenci Anteho Čačiča predtým viedli vďaka gólom Ivana Perišiča a Ivana Rakitiča.

 

Chorvátsko má po dvoch zápasoch na konte štyri body, Česko získalo svoj prvý. Ďalší duel "déčka" Španielsko - Turecko sa začne zanedlho v Nice.

 

D-skupina, 2. kolo:

Česko - Chorvátsko 2:2 (0:1)

 

Góly: 76. Škoda, 90.+ Necid (z 11 m) - 37. Perišič, 59. Rakitič, rozhodovali: Clattenburg - Beck, Collin (všetci Angl.), ŽK: Sivok - Badelj, Brozovič, Vida  38.376 divákov

 

Zostavy:

 

Česko: Čech - Kadeřábek, Hubník, Sivok, Limberský - Plašil (86. Necid) - Skalák (67. Šural), Rosický, Darida, Krejčí - Lafata (67. Škoda)

 

Chorvátsko: Subašič - Srna, Čorluka, Vida, Strinič (90.+ Vrsaljko) - Badelj, Modrič (62. Kovačič) - Brozovič, Rakitič (90.+ Schildenfeld), Perišič - Mandžukič

 

 

 

Chorváti prejavili v prvom polčase viac túžby po strelení vedúceho zásahu. Aj keď Čechov výrazne prevýšili v štatistikách držania lopty, striel či rohových kopov, najnebezpečnejšie hrozili z protiútokov. V 21. minúte Perišič tesne nedosiahol na prihrávku od Mandžukiča, z dodatočnej akcie vystrelil nad Rakitič, ktorý predviedol pekný ťah tiež o šestnásť minút neskôr, no jeho zakončenie zmarilo ofsajdové postavenie Mandžukiča pred brankárom Čechom. Iniciatívny Perišič sa gólovej odmeny dočkal v 37. minúte, keď sa pustil medzi obrancov a ľavačkou prekonal Čecha. V závere úvodného dejstva z priameho kopu dobre odcentroval Rakitič, ale stopéri Čorluka s Vidom sa vo voľnom priestore nedohodli a minuli.

 

Chorváti nepoľavili v úsilí ani po návrate z polčasovej prestávky. Druhý zásah pridali krátko pred uplynutím hodiny hry; v rozohrávke sa dopustil chyby český stredný obranca Hubník, čo využil Brozovič a vysunul Rakitiča, ktorý nedal šancu Čechovi. Chorváti mohli onedlho pridať aj tretí gól, ale Mandžukič na svoje pomery prekvapujúco zaváhal vo vyloženej príležitosti a prestrelil bránku. V 72. minúte Rakitič vypálil nad z priameho kopu. O štyri minúty sa Čechom predsa len podarilo znížiť, hlavičkou sa presadil striedajúci Škoda, ktorý predtým na hrote útoku nahradil Lafatu. Asistenciu si pripísal kapitán Rosický. V 80. minúte mohol Chorvátom prinavrátiť dvojgólové vedenie Brozovič, v dobrej pozícii však netrafil priestor troch žrdí. Záver súboja prerušila zábavná pyrotechnika, ktorá priletela zo sektora "Vatrenov". Po chvíli sa pokračovalo, Vida zahral v osobnom súboji so Sivokom v šestnástke rukou a nariadený pokutový kop premenil ďalší Vrbov žolík Necid. Ten delovkou pod brvno stanovil výsledok 2:2.

 

Hlasy (uefa.com):

 

Pavel Vrba, tréner Česka: "Nerád by som použil slovo zázrak. Pripísali sme si bod, čo sa môže ukázať v konečnom účtovaní ako podstatné. V poslednom vystúpení zabojujeme o všetko. Nevyvíjalo sa to pre nás dobre, ale vykresali sme iskierku nádeje na postup zo skupiny. Hráči v druhom polčase odovzdali maximum a, samozrejme, pomohli dvaja striedajúci futbalisti."

 

Milan Škoda, útočník Česka a autor gólu na 1:2: "Pri mojom zásahu zohrala najdôležitejšiu úlohu prihrávka Tomáša Rosického. Sledoval som loptu a dostal som sa pred obrancu, ani neviem ako hlavička skončila v sieti. Kontaktný gól nám pomohol a podarilo sa nám vyrovnať. Vydolovali sme podstatný bod, keďže sme zaostávali. Po vyrovnaní sme mohli vsietiť aj víťazný zásah, no stále sme si museli dávať pozor tiež v defenzíve."

 

Tomáš Necid, útočník Česka a autor gólu na 2:2: "Zakončovateľ musí túžiť po góloch a v niektorých momentoch všetko záleží výlučne na ňom. Veril som si. Aj keď to bol azda môj prvý dotyk s loptou, vedel som, že skórujem. Som šťastný, že sme vyrovnali, zásluhou tohto bodu môžeme v prípade víťazstva nad Tureckom postúpiť do osemfinále."

 

Ante Čačič, tréner Chorvátska: "Česko má kvalitný tím. Odohrali sme jedno z najlepších stretnutí počas môjho pôsobenia na lavičke, vypracovali sme si dostatok šancí, ale i súper dal dva góly. Čo viac môžem povedať, mali sme zvíťaziť a získať tri body. S výkonom však som spokojný, do stavu 2:1 bolo všetko perfektné."

 

Darijo Srna, obranca a kapitán Chorvátska: "Po návrate z otcovho pohrebu som zažil najťažší zápas v kariére. Nanešťastie, po hodine skvelého výkonu sme neudržali koncentráciu. Čo sa stalo, už sa nedá zmazať. Neprehrali sme a stále na nás čaká ešte jeden skupinový duel."

 

Tabuľka D-skupiny:

1. Chorvátsko 2 1 1 0 3:2 4

2. Španielsko 1 1 0 0 1:0 3

3. Česko 2 0 1 1 2:3 1

4. Turecko 1 0 0 1 0:1 0




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona