ME16: Angličania chcú po dvadsiatich rokoch výhru

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 11:06 • 2 min
ME16: Angličania chcú po dvadsiatich rokoch výhru

NICE - Stretnutie Anglicka s Islandom, ktoré je na programe v pondelok o 21.00 h na štadióne Allianz Riviera v Nice, uzatvorí program osemfinále ME 2016 vo futbale.

slovakia

left justify in out

Angličania sa umiestnili v základnej B-skupine na druhom mieste, keď získali päť bodov za jedno víťazstvo a dve remízy. Islanďanom sa darilo navlas rovnako, v F-skupine skončili druhí o skóre za Maďarskom. Anglicko vyhralo naposledy zápas vo vyraďovacom kole ešte na ME 1996, ktoré samo organizovalo. Pre Island to je naopak vôbec prvý duel v playoff kontinentálneho šampionátu.

Angličania uzatvorili boje v základnej B-skupine zápasom so Slovenskom, ktorý sa skončil napokon bezgólovou remízou. Tréner Roy Hodgson sa rozhodol spraviť v zostave niekoľko zmien, avšak ani tie mu nepomohli k plnému bodovému zisku. "Všetci dobre vedia, že ten prvý gól je vždy kľúčový. Keď sa vám ho podarí streliť, tak súper jednoducho musí reagovať a vybehnúť na vás. Preto si Slováci zaslúžia pochvalu, hrali veľmi dobre a bránili. Niekedy potrebujete niečo extra, aby jednotlivec niečo sám vykúzlil. Dúfam preto, že to bude anglický hráč, ktorý prvý skóruje. Čím skôr to bude, tým lepšie," vyhlásil skúsený obranca Gary Cahill.

Od začiatku turnaja sú pod paľbou kritiky anglickí útočníci. Najprv smerovala na adresu Harryho Kana, ktorý ako jediný hrotový útočník zahrával v otváracom zápase proti Rusku rohové kopy. V poslednom zápase gól nepadol, a preto sa naďalej diskutuje o tom, kto by mal nastúpiť proti Islandu, ktorý sa v skupine prezentoval dobrou obranou. "Keď sa pozriete na našich útočníkov a na to, čom sa im podarilo dosiahnuť v poslednej sezóne Premier League a v Európe, tak o góly sa rozhodne báť nemusíme. V posledných zápasoch to tak vyšlo, že sa nám nepodarilo nájsť kľúč, ktorým by sme si otvorili dvere," cituje Cahilla web UEFA.

Naposledy sa Angličanom podarilo zvíťaziť vo vyraďovacej fáze ME ešte v roku 1996, vtedy to však bolo až po pokutových kopoch, v ktorých prestrieľali Španielsko. Následne vypadli v semifinále s Nemeckom, rovnako až po penaltách. Reprezentanti Albiónu by po dvadsiatich rokoch chceli konečne zaznamenať víťazstvo a postúpiť z osemfinále. "Nedostávate ceny za držanie lopty, nedostávate ich ani za najvyšší počet rohov a rovnako ani za najkrajšiu akciu zápasu. Ceny dostávate za víťazstvá. Náš výkon proti Walesu nebol podľa mňa o nič lepší ako proti Slovensku a Rusku. Teraz je to už jednoduché. Keď nevyhráme, ideme domov,“ povedal na tlačovej konferencii tréner Anglicka Roy Hodgson.

Islanďania pri svojej premiérovej účasti na šampionáte najprv ubránili Portugalsko, následne prišli o víťazstvo s Maďarskom v úplnom závere po vlastnom góle Saevarssona a posledný skupinový zápas proti Rakúsku rozhodli vo svoj prospech až v nadstavenom čase zásluhou presného zásahu Traustasona. "Po zápase s Rakúskom sme sa zobudili veľmi šťastní. Spýtal som sa spoluhráčov aj seba samého, či sme spokojní a dosiahli sme náš cieľ, alebo toho máme v sebe ešte viac. Dáme do toho všetko, čo je v nás. Ak sa nám podarí postúpiť do ďalšieho kola, tak to bude moment, na ktorý môžeme byť hrdí. Ak nie, tak dúfam, že Anglicko to celé vyhrá," skonštatoval Eidur Gudjohnsen, ktorý pôsobil šesť sezón v drese FC Chelsea.

Reprezentačný výber Islandu sa v skupinovej fáze spoliehal na pevnú obranu, z ktorej sa mu darilo vyrážať do rýchlych protiútokov. Nedá sa teda očakávať, že by proti technicky silnému mužstvu Anglicka nejako menil svoje taktické plány. "Hráme podľa našich silných stránok. Nemôžete od nás chcieť, aby sme všetky sily vrhli na útočenie, pretože by sme nerešpektovali silné stránky, ktoré v mužstve máme. Pred turnajom neboli očakávania zvonku vysoké, ale sme si vedomí našich kvalít lepšie ako zvyšok sveta. Rozhodne si veríme viac, ako ostatní veria v nás," dodal 37-ročný Gudjohnsen, ktorý debutoval v národnom tíme pred dvadsiatimi rokmi, keď na trávniku striedal svojho otca Arnóra.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies