BERLÍN - Premiérové finále na vážnom seniorskom podujatí má za sebou slovenský plavec Richard Nagy.
Vytrvaleckých 1500 m voľný spôsob na majstrovstvách Európy v dlhom bazéne v nemeckom Berlíne (18. - 24. augusta) zvládol v stredu podvečer so cťou za 15:11,97 min, čo ho vynieslo na konečné siedme miesto. Od úvodu pretekov si držal svoju pozíciu.
"Chcel som sa držať tých rýchlejších, ale nepodarilo sa. Napokon až päť plavcov išlo pod hranicou 15 minút, čo som na 'Európe' ešte nikdy nevidel. To je neskutočné a zrejme to bude už len rýchlejšie, keďže mladí, šestnásť- či sedemnásťroční chalani, plávajú takého časy," rozhovoril sa v mixzóne zverenec Gabriela Barana, ktorý sa do osmičky najlepších kvalifikoval z utorkových rozplavieb šiestym najlepším časom (15:07,29 min), čo je jeho nové osobné aj slovenské maximum. "Finále som si užil, aj keď pred premiérou som bol trochu vystresovaný. Trošku som pokazil skok, bol som nejaký spomalený, nechytil som si ruky, tam som trochu stratil, ale to na 'pätnástke' veľmi nezaváži. Celkovom som pomaly začal, v utorok to bolo lepšie. Škoda, že v utorok nebol slabší čas ako v stredu, ale naopak. Spravil som však viac chýb. Videl som Španiela za mnou, ktorý máva celkom silné závery a okolo šesťstovky začal pridávať. Zvládol som odraziť jeho útok," pokračoval 21-ročný vytrvalec, ktorý po finále zamieril rovno na dopingovú kontrolu. V novom európskom rekorde 14:39,93 triumfoval taliansky obhajca prvenstva z ME v Debrecíne 2012 Gregorio Paltrinieri. "Štvrtý človek v histórii, čo išiel pod 14:40. Bol som súčasťou skutočne rýchleho finále, tak sa z toho teda teším," dodal zhovorčivý Bratislavčan.
Výsledky - 1500 m v. sp. mužov - finále:
1. Gregorio Paltrinieri (Tal.) 14:39,93 - európsky rekord, 2. Pál Joensen (Faer. ostr.) 14:50,59, 3. Gabriele Detti (Tal.) 14:52,53, 4. Stephen Milne 14:53,83, 5. Jay Lelliott (obaja V. Brit.) 14:58,74, 6. Gergely Gyurta (Maď.) 15:03,26, 7. RICHARD NAGY (SR) 15:11,97, 8. Antonio Arroyo Pérez (Šp.) 15:16,21
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies