ME: Slováci sa vrátili bez kovu, úspech Kučeru na 400 m

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 15:29 • 2 min
ME: Slováci sa vrátili bez kovu, úspech Kučeru na 400 m

BRATISLAVA - Slovenská reprezentácia sa vrátila z atletických majstrovstiev Európy v holandskom Amsterdame síce bez cenného kovu, ale pozitívne prekvapili svojimi výkonmi viacerí atléti. Obzvlášť cenný je úspech Martina Kučeru na 400 m cez prekážky, ktorý si vybojoval miestenku na OH 2016 v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

"Je pravda, že sme nemali možno trochu športového šťastia. Viacej umiestnení v prvej šestke bolo na dosah, ale taký je šport. Ak to mám celkovo zhodnotiť, tak vystúpenie našej dvadsaťdvojky bolo dobré. Najviac ma potešiteľné do budúcnosti sú výkony mladých šprintérov a šprintériek. Príjemným prekvapením boli postupy šprintérov. Dlho sme nemali šprintérov, ktorí by postúpili z prvých kôl, čo je veľmi dobré. Potom ešte štafeta na 4x400 m s novým slovenským rekordom," povedal pre TASR vedúci slovenskej výpravy Vladimír Gubrický.

 

Európsky šampionát vyšiel hlavne Martinovi Kučerovi, v semifinále na 400 m cez prekážky si časom 49,08 vytvoril nové osobné maximum a zároveň si zabezpečil miestenku na OH 2016. Vo finále skončil nakoniec na siedmom mieste. "Forma vygradovala úplne perfektne, pretože v posledných pretekoch pred ME som sa cítil taký unavený. Poslednými tréningami pred ME som sa však zase dostal hore, čo naznačovalo, že by to mohlo byť dobré. Štadión mi absolútne vyhovoval, bežalo sa mi perfektne. Splnil sa mi olympijský sen, čo je úplne najviac, čo môže byť. Vo finále som chcel uspieť a umiestniť sa čo najlepšie, ale bolo náročné sa tretí deň po sebe pripraviť. Pred štartom finále som už nebol taký nervózny, možno nie taký nabudený, ako by som mohol byť. Skôr to bolo také uvoľnenejšie a viac som si to užíval. V Riu by som chcel dodržať to, čo v Amsterdame, teda priblížiť sa k týmto časom. Uvidíme, či to tam bude stačiť, predsa len tam budú silnejší súperi," vyjadril sa k výkonom v Amsterdame Kučera. Jeho úspech ocenil aj vedúci výpravy: "Je to od Maťa úžasný výkon. Bolo to pre nás aj pre neho veľmi emotívne, každý mu to praje."

 

Najlepší individuálny výkon v Amsterdame predviedol kladivár Marcel Lomnický, ktorého delili necelé dva metre od zisku cenného kovu. "Je to super umiestnenie, konkurencia v Riu bude totiž takmer totožná. Posledné tri roky to je vždy meter a pol, dva metre, vždy je to blízko, ale ani to nemrzí. Ja som dal maximum v tých podmienkach aké boli, som spokojný. Pred Riom sa chcem ešte silovo zlepšiť, doladiť pár vecí, pretože nič radikálne sa už nestíha. Chcem tam ísť do finále a vždy mám výkonnostný cieľ," zhodnotil svoje účinkovanie Lomnický.

 

Slováci síce nezískali žiadnu medailu, ale Gubrického potešila hlavne nastupujúca mladá generácia reprezentantov: "Máme tam mladé šprintérky, Jána Volka, určite je na čom stavať. Verím, že nadviažu na úspechy svojich kolegov a v budúcnosti z nich budeme mať opory reprezentácie."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona