ME: Hrašnová i Lomnická postúpili do finále kladiva

NETKY.SK • 13 August 2014, 17:07 • 2 min
ME: Hrašnová i Lomnická postúpili do finále kladiva

ZÜRICH - Slovenská kladivárka Martina Hrašnová môže stále pomýšľať na majstrovstvách Európy v atletike vo švajčiarskom Zürichu na obhajobu striebra zo šampionátu v Helsinkách 2012.

slovakia

left justify in out

Tridsaťjedenročná členka VŠC Dukla Banská Bystrica splnila hneď prvým kvalifikačným hodom predpísaný limit 69,50 m, keď jej namerali 73,05 m, a postúpila do piatkového večerného finále. V najlepšej dvanástke nebude chýbať ani Nikola Lomnická, ktorá si vybojovala účasť ako dvanásta v poradí. Lomnická hodila v treťom pokuse po predchádzajúcich dvoch neplatných 67,18 m, kvalifikačný limit bol 69,50 m. 

 

"V prvých dvoch pokusoch bol problém v technike, pretože fyzicky som sa cítila dobre. Asi tam bol aj stres, keď mi to nešlo... Pred posledným pokusom som si povedala: všetko alebo nič. Brat Marcel mi dal z tribúny nejaké pokyny, čo mám urobiť. Povedal mi, aby som sa uvoľnila a vyšlo to," konštatovala v mixzóne N. Lomnická. 

 

Jej skúsenejšia kolegyňa Hrašnová štartuje na svojom štvrtom európskom šampionáte, v roku 2002 i o štyri roky neskôr skončila 26., pred dvomi rokmi získala striebro. V A-skupine predviedla Hrašnová v stredu najdlhší pokus, celkovo to bol druhý najlepší výkon v kvalifikácii. "Som rada, že všetko vyšlo, ako som si to predstavovala. Ja sa vždy obávam neplatných pokusov. Som síce v dobrej forme, ale občas to neletí do správneho smeru. Dnes mi to sadlo na prvý raz. Som rada, spadol mi kameň zo srdca,“ uviedla Martina Hrašnová. 

 

Hrašnová štartuje na svojom štvrtom európskom šampionáte, v roku 2002 i o štyri roky neskôr skončila 26., pred dvomi rokmi získala striebro. V A-skupine predviedla Hrašnová v stredu najdlhší pokus, celkovo to bol druhý najlepší výkon v kvalifikácii. "Som rada, že všetko vyšlo, ako som si to predstavovala. Ja sa vždy obávam neplatných pokusov. Som síce v dobrej forme, ale občas to neletí do správneho smeru. Dnes mi to sadlo na prvý raz. Som rada, spadol mi kameň zo srdca,“ uviedla Martina Hrašnová. 

 

Ďalší Slováci v kvalifikáciách a rozbehoch neuspeli. Výškarom Lukášovi Beerovi a Matúšovi Bubeníkovi sa nepodarilo postúpiť do finále. Obaja stroskotali vo svojich kvalifikačných skupinách na výške 223 cm. V prípade dobrého technického zápisu sa dalo postúpiť aj s 219 cm, čo Beer aj Bubeník skočili, ale nie na prvý pokus. Beer prekonal latku vo výške 219 cm na druhý a Bubeník na tretí pokus. Pôvodný kvalifikačný limit bol 228 cm, kvalifikácia sa skončila už po 223 cm a ďalej sa v ďaždi nepokračovalo. Beer obsadil 17. a Bubeník 18. miesto. Obaja debutovali na majstrovstvách Európy. 

 

"Napriek dažďu sa mi skákalo veľmi dobre. Keby som sa v takých podmienkach bál, nemalo by význam skákať. Ak by môj prvý pokus na 223 cm, ktorý bol nádejný, vyšiel, bol by postup 'v suchu'. Škoda, ale boli to moje prvé takéto veľké preteky a nabral som skúsenosti do ďalších," povedal 24-ročný Lukáš Beer (Slávia TU Košice) po kvalifikácii skokanov do výšky. 

 

Do semifinále na 400 m prek. nepostúpila Lucia Slaničková. Dvadsaťpäťročná Dubničanka pri premiére na ME dobehla vo štvrtom rozbehu na 5. mieste za 57,56 a celkovo obsadila 18. priečku. Z jej rozbehu posledná postupujúca Dánka Stina Troestová mala čas 56,95, ale postúpiť sa dalo aj výkonom 57,51. Takto si zabezpečili účasť v semifinále dokonca dve pretekárky v inom rozbehu, ktoré skončili rovnako na 3. mieste. 

 

"Podvedomie pracuje, aby človek nespadol alebo sa nepošmykol. Ja som si povedala, že si pôjdem svoje. Bežalo sa mi dobre, ale len prvých 300 metrov. Záver už nie, hoci som až tak veľmi nestuhla. Škoda, že mi ušiel postup," komentovala Slaničková. O tom, že by si na ME v Zürichu mohla zabehnúť aj v štafete na 4x 400 m, príliš neuvažuje. "Som náhradníčka. Bolo by to nefér niekoho vytlačiť z tímu, keďže dievčatá si vybojovali postup na ME už bezo mňa. Pre mňa bola priorita 400 m prekážok," dodala Slaničková. 

 

Ani ďalší slovenský reprezentant Viliam Papšo nepostúpil z rozbehov do semifinále behu na 110 m prek., keď výkonom 14,19 s obsadil v treťom rozbehu posledné 6. miesto, a zaostal za svojím osobným rekordom z tohto roku (13,83). Dvadsaťpäťročný Papšo (VŠC Dukla Banská Bystrica) je debutant na majstrovstvách Európy. Tretí rozbeh vyhral Brit William Sharman výkonom 13,29 

 

Výsledky - streda: 
MUŽI 
110 m prek. - rozbehy: 1. Martinot-Lagarde (Fr.), Sharman (V. Brit.) a Šubenkov (Rus.) všetci 13,29,... 29. Papšo (SR) 14,19 - nepostúpil do semifinále 
Výška - kvalifikácia: 1. Bába (ČR), Bondarenko (Ukr.), Donisan (Rum.), Theiner (Poľ.), Uchov (Rus.) všetci 223,... 17. Beer 219, 18. Bubeník (obaja SR) 219 - nepostúpili do finále 

ŽENY 
400 m prek. - rozbehy: 1. Childová (V. Brit.) 55,32, 2. Titimecová (Ukr.) 55,77, 3. Barbosová (Portug.) 55,85,... 18. Slaničková (SR) 57,56 - nepostúpila do semifinále 
Kladivo - kvalifikácia: 1. Anita Wlodarczyková (Poľ.) 75,73, 2. Martina Hrašnová (SR) 73,05, 3. Joanna Fiodorowová (Poľ.) 71,33, ... 12. Nikola Lomnická (SR) 67,18




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies