M.DZURINDA: Nedovolím urobiť zo seba zlodeja

NETKY.SK • 6 Február 2012, 08:04 • 2 min
M.DZURINDA: Nedovolím urobiť zo seba zlodeja

M. DZURINDA Nedovolím urobiť zo seba zlodeja - Politika Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa dnes dôrazne ohradil voči niektorým informáciám, ktoré boli medializované v súvislosti s kauzou Gorila.

slovakia

left justify in out

img

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa dnes dôrazne ohradil voči niektorým informáciám, ktoré boli medializované v súvislosti s kauzou Gorila. "Nedovolím urobiť zo seba zlodeja. V politike som dosť dlho na to, aby som rozumel o čom je. Znesiem aj 'podpásový' úder, ale je hranica, ktorú prekročiť nedovolím," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Dzurinda.
      Ohradil sa najmä voči vyhláseniam bývalého policajta Jána Rejdu, ktorý sa samotný v spise Gorila spomína a pre médiá už potvrdil, že sa v odpočúvanom byte stretával so svojím bývalým kolegom a majiteľom bytu Zoltánom Vargom. "Vrcholom boli vyjadrenia policajta, o ktorom sa v samotnej Gorile píše ako o úplatnom človeku. Nechápem, ako sa takémuto človeku môže dávať taký veľký mediálny priestor na to, aby ohováral moju osobu," vyhlásil Dzurinda s tým, že bude citlivo zvažovať svoje ďalšie kroky ohľadom ochrany svojho mena. "Sú tam (v Gorile, pozn. TASR) informácie, že za peniaze odovzdával informácie finančnej skupine," vyhlásil na margo Rejdu Dzurinda. 
      Čo sa týka vyjadrení, podľa ktorých vo veci Gorily nekonal, hoci už v roku 2006 dostal informácie od Slovenskej informačnej služby (SIS), Dzurinda dnes upozornil, že ich medializáciou mohol zmariť prebiehajúcu akciu SIS. 
      Tvrdí, že názov Gorila počul prvýkrát až v súčasnom období. "Nikdy som nedostával prepisy nejakých odposluchov, ale niekedy som dostal súhrnnú správu o čomsi," povedal s tým, že takáto informácia bola jednu - dve, maximálne štyri strany dlhá. "Tie informácie, ktoré som dostal, som vyhodnotil tak, ako mi určuje zákon," vyhlásil Dzurinda. Dodal, že počas jeho vlády získala SIS dvakrát súhlas na odpočúvanie pri tejto akcii, približne týždeň po svojom nástupe ho mal zastaviť až Jozef Magala, ktorý sa stal šéfom SIS za vlády Roberta Fica. "Ak je pravda, že už v decembri 2005 rokovali o províziách pre SDKÚ, tak sa pýtam, prečo by sme ich nechali odpočúvať ešte pol roka?," opýtal sa Dzurinda. Za Ficovej vlády sa malo ukončiť aj policajné vyšetrovanie, ktoré sa v roku 2006 začalo tak zo strany inšpekcie, ako aj nitrianskeho Úradu boja proti korupcii. Vyšetrovania prebrala Nitra podľa Dzurindu preto, aby ho nemohol ovplyvňovať práve Rejda.
      Dzurinda zároveň uviedol, že viaceré informácie z Gorily sú zjavne nepravdivé. "Rozosmialo ma, že Hrušovský mal prevziať dvesto miliónov a podeliť sa so mnou," povedal. Rovnako nereálne sú podľa neho informácie o doprivatizácii rozvodných závodov, ktorá nikdy nebola ani na rokovaní vlády. "Ja osobne by som za dopredaj týchto podnikov nehlasoval. Ak niekto uvažoval o doprivatizácii, delil vrabca, ktorý nie, že letel vysoko nad strechou, ale ani sa tam nedostal," povedal Dzurinda. Rovnako nepravdivé sú podľa neho informácie z Gorily ohľadom privatizácie bratislavského letiska, ktorá bola za Ficovej vlády napokon zrušená.
      "Presne pred dvoma rokmi sme v týchto priestoroch úplne do skrutky odhalili financovanie našej strany. Po roku preverovania sa trestné stíhanie ani nezačalo. Ani SDKÚ-DS, ani ja sám sme nikdy neprijali ani cent provízie," vyhlásil dnes Dzurinda.
      Dodal, že Gorilu dnes na predvolebný boj využívajú politici, ktorí nikdy v živote neurobili v boji proti korupcii nič. Pripomenul desiatky opatrení, ktoré presadila SDKÚ-DS, od zrušenia akcií na doručiteľa, prijatie zákona o prístupe k informáciám, až po zverejňovanie zmlúv na internete, elektronické podateľne na súdoch a podobne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies