MDPT chce meniť podmienky pri čerpaní peňazí z eurofondov

NETKY.SK • 10 August 2010, 11:52 • 2 min
MDPT chce meniť podmienky pri čerpaní peňazí z eurofondov

MDPT chce meniť podmienky pri čerpaní peňazí z eurofondov

slovakia

left justify in out

Samospráva, vyššie územné celky, mestá a obce by mali začať intenzívnejšie spolupracovať s rezortom dopravy pri využívaní eurofondov. Ako však v rozhovore pre TASR upozorňuje šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH), takáto zmena si bude vyžadovať rokovania s Európskou úniou.
"Či sa to podarí a nakoľko už v tomto období zmeniť aj formálne je otázne, pretože to závisí aj od rokovania s Európskou komisiou. Bola by to zmena podmienok," podotýka minister. Dodáva, že plánovaná zmena by mala dopomôcť k lepšiemu a rýchlejšiemu využívaniu eurofondov.
Naplno by sa mal nový model zrealizovať až v ďalšom finančnom období, ktoré sa začne rokom 2014. "Robiť kroky, smerovať k tomuto modelu a vťahovať regióny viac do regionálnej politiky na európskej úrovni je potrebné," konštatuje Figeľ. Oveľa väčšiu decentralizáciu majú aj susedné krajiny, a to najmä v prípade regionálnych operačných programov.
Novinkou, ktorú zavádza nová stredopravá koalícia, je aj zverejňovanie zmlúv, v ktorých sa využívajú verejné peniaze, teda aj financie z eurofondov. Pre ľudí tak bude dostupný celý proces, od zadania, cez vyhodnotenie až po schválenie projektu. "Ide o novú kultúru a transparentnosť, ktorú potrebujeme čím skôr naštartovať, aby bola súčasťou procesov, kde sa rozhoduje o verejných zdrojoch," uzatvára minister.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies