MDPT by už konečne malo povedať, kde, kedy a za čo bude stavať diaľnice

NETKY.SK • 19 Október 2010, 07:39 • 2 min
MDPT by už konečne malo povedať, kde, kedy a za čo bude stavať diaľnice

MDPT by už konečne malo povedať, kde, kedy a za čo bude stavať diaľnice

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR by už konečne malo povedať, kde, kedy a za čo bude stavať diaľnice. Zatiaľ sa správa len v intenciách dvoch "h" - hybernácie a hypotézy. Na dnešnom brífingu v Banskej Bystrici, ktorá bola reakciou na dopoludňajšiu tlačovú konferenciu ministra dopravy Jána Figeľa, to uviedol poslanec za stranu SMER-SD Ľubomír Vážny.
"Slovensko zrejme aj naďalej bude vo výstavbe diaľnic spať," uviedol bývalý minister dopravy Vážny a pripomenul, že vláda dodnes nemá jasno v tom, ktoré úseky diaľnic ide stavať, za aké peniaze a kedy k tomu dôjde.
Podľa neho to, čo ministerstvo dopravy dodnes deklarovalo, sú len hypotézy. "Deklarujú úspory na výstavbu diaľnic vo výške 330 miliónov eur, podľa mojich prepočtov ale prerobia najmenej 210 miliónov eur," uviedol. "Ukončenie tejto stavby bude trvať do roku 2020 a len predĺženie stavby z dôvodu inflácie bude výrazné," uviedol.
Exminister reagoval aj na zámer ministerstva dopravy začať stavať zvyšné časti D1 na jar 2011. Podľa jeho názoru sa to nedá stihnúť. Treba totiž prevziať stavenisko, aktualizovať projektovú dokumentáciu a vykonať obstarávanie, čo začiatok stavby značne predĺži.
Minister dopravy Figeľ dnes tvrdil, že ak by sme mali stavať diaľnice cez PPP projekty, ktoré preferovala minulá vláda, tak za úrok, ktorý je trikrát vyšší, ako sa bežne požičiava na finančných trhoch. Aktuálne si totiž Slovensko na trhoch požičiava za 4 %, no v prípade týchto projektov ide o 12-% úrok. Vážny však uviedol, že to, za aký úrok banky na stavbu diaľnic požičajú, je len výsledkom aktuálnej situácie na finančných trhoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona