McROY: Slovensku utekajú tisíce miest v rámci rozvojových projektov

NETKY.SK • 14 Október 2014, 14:24 • 2 min
McROY: Slovensku utekajú tisíce miest v rámci rozvojových projektov

BRATISLAVA - Slovensko nateraz rezignovalo na tisíce pracovných miest, ktoré každoročne generujú medzinárodné projekty rozvojovej pomoci. A to napriek tomu, že na ne dáva približne 60 miliónov eur ročne. Tvrdí to personálno-poradenská spoločnosť McRoy.

slovakia

left justify in out

"Víťazi tendrov na poskytnutie rozvojovej pomoci v súčasnosti vyhľadávajú a kontrahujú približne 14.000 ľudí. Ide o miesta vhodné nielen pre odborníkov s praxou, ale veľkú šancu uplatniť sa majú aj absolventi škôl. Štát však nerobí nič pre to, aby sa na tieto pozície dostávali Slováci," uviedol v správe pre médiá predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti McRoy Group Luboš Sirota.
     

Ako ďalej informovala spoločnosť, pracovné miesta, ktoré medzinárodná rozvojová pomoc vytvára, sú vhodné predovšetkým pre ľudí s vyššou kvalifikáciou. Žiadaní sú napríklad experti na infraštruktúru, stavebníctvo, projektoví manažéri, geológovia, environmentalisti, technici a projektoví manažéri.
     

"Inštitúcie a organizácie ako EuropeAid, Európska banka pre obnovu a rozvoj, Svetová banka či Organizácia Spojených národov týždenne vygenerujú prostredníctvom svojich projektov približne 200 dopytov na rôzne profesie a kvalifikácie," uviedol v správe pre médiá predseda Platformy podnikateľov pre zahraničnú rozvojovú spoluprácu (PPZRS) Martin Benko. PPZRS sa venuje zapojeniu súkromného sektora do medzinárodnej rozvojovej spolupráce, ako aj oblasti angažovania expertov a odborníkov v rámci nadnárodných projektov.
     

Podľa platformy ľudia, ktorí sa do týchto projektov zapojili, sa po pôsobení v zahraničí vracajú domov nielen s vysoko ceneným vedomosťami, ale i kvalitnými kontaktmi na ľudí, firmy a organizácie z navštívenej krajiny. Okrem toho sú podľa platformy podnikateľov z pohľadu trhu práce zaujímavé aj stáže pre študentov v zapojených medzinárodných inštitúciách a nábor pracovníkov do ich vnútorných štruktúr.
     

Spoločnosť McRoy je ale presvedčená, že táto ponuka sa na slovenský trh práce prakticky nedostáva, a preto Slováci o voľných miestach, ktoré by pre nich mohli byť zaujímavé, ani nevedia. "Bolo by preto vhodné, aby štát tieto pracovné pozície aktívne ponúkal, napríklad prostredníctvom projektu Internetový sprievodca trhom práce," dodal Sirota.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies