McLaren: Podvody v atletickej federácií prekonajú aj škandál vo FIFA

NETKY.SK • 9 November 2015, 15:04 • 2 min
McLaren: Podvody v atletickej federácií prekonajú aj škandál vo FIFA

ŽENEVA - Nad svetovou atletikou a ruskou obzvlášť sa sťahujú mračná signalizujúce poriadnu búrku. Svetová antidopingová agentúra (WADA) chystá zverejnenie správy o vydieraní a kamuflovaní užívania zakázaných látok ruskými športovcami.

slovakia

left justify in out

Prvé závery vyšetrovania nezávislej komisie podľa všetkého zasiahli bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamina Diacka, ktorého francúzske úrady od minulého týždňa trestne stíhajú pre podozrenie z prania špinavých peňazí a korupcie. Senegalčan si vraj nechal platiť za krytie ruského dopingu. "Francúzskej kauze" sa však správa venovať nebude, Dick Pound ako šéf trojčlennej skupiny poskytne v Ženeve iba predbežné výsledky.


Očakáva sa, že padne zmienka o pokuse vydierať olympijskú víťazku na 1500 m z Londýna 2012 Asli Cakirovú-Alptekinovú, ktorej neskôr za doping zastavili činnosť na osem rokov. Do siete podvodu sú údajne zapletené Všeruská federácia ľahkej atletiky, antidopingové laboratórium v Moskve s akreditáciou WADA, ako aj národná antidopingová agentúra (RUSADA), teda všetko inštitúcie s napojením na štát. "Toto je úplne iný rozmer korupcie ako škandál FIFA. V tomto prípade sa síce takisto partia starých mužov napchala do vreciek poriadny balík peňazí, ale zároveň tým sfalšovala výsledky veľkých šampionátov," avizoval člen komisie, kanadský právnik Richard McLaren, podľa ktorého kauza poriadne otrasie svetom športu.


Komisiu zriadila WADA ešte v decembri minulého roku po odvysielaní série dokumentov nemeckej televíznej stanice ARD. V programe zazneli obvinenia, že v ruskom športe, predovšetkým však v atletike, existuje štátnymi orgánmi riadená sieť, ktorá zachytáva a kamufluje pozitívne nálezy úspešných športovcov. ARD tiež okrem iného referovala, že víťazka Chicagského maratónu 2009 - 2011 a Londýnskeho maratónu 2010 Lilia Šobuchovová zaplatila Všeruskej federácii ľahkej atletiky 450 000 eur za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu. Keď ju predsa suspendovali na dva roky za nezrovnalosti v hodnotách hemoglobínu v biologickom pase, dostala refundáciu 300 000 eur. Singapurskú spoločnosť, cez ktorú peniaze išli, údajne vlastní obchodný partner Papu Massatu Diacka, syna exprezidenta IAAF Diacka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona