McDonald's sa v Rusku súdi kvôli porušovaniu práv svojich zamestnancov

NETKY.SK • 5 September 2014, 10:09 • 2 min
McDonald's sa v Rusku súdi kvôli porušovaniu práv svojich zamestnancov

MOSKVA - Ruský dôchodkový fond od konca minulého roka prestal prijímať platby poukazované každý štvrťrok na účty dôchodkového poistenia tisícov zamestnancov ruskej siete fastfoodovej spoločnosti McDonald's, upozornil dnes ruský denník Izvestija.

slovakia

left justify in out

Ruská riaditeľka oddelenia spoločnosti pre vzťahy s verejnosťou Svetlana Poľakovová tento postup označila za "jasné porušenie práv zamestnancov McDonald's". Dodala, že spoločnosť poskytla všetky podklady svojich zamestnancov tak, ako to vyžaduje zákon a interné predpisy.

 

Dôchodkový fond však tvrdí, že práva svojich zamestnancov porušuje ich zamestnávateľ, ktorý síce dodal dokumentáciu, ale s chybami, vrátane nesprávne napísaných mien. Objem dokumentov s chybami dosiahol maximum práve v roku 2013, pričom dôchodkový fond opakovane žiadal spoločnosť McDonald's, aby chyby odstránila, čo sa však doteraz nestalo.

 

Poľakovová informovala, že v súvislosti so sporom sa McDonald's obrátil na moskovský arbitrážny súd. Dôchodkový fond uznal, že chyby, aké sú v dokumentácii McDonald's, môžu vznikať pri veľkej fluktuácii zamestnancov alebo pri zmene pracovného zaradenia. Nemenovaný zdroj však súčasne poznamenal, že "chyby treba odstraňovať, a nie sa obracať na súd".

 

Podľa agentúry RIA Novosti je na súde najmenej osem podaní McDonald's, pričom v dvoch prípadoch už súd rozhodol v prospech americkej firmy.

 

Pozorovatelia vylučujú, že by tento spor mal niečo spoločné s napätím vo vzájomných vzťahoch medzi Ruskom a USA pre krízu na Ukrajine. Dodávajú, že spor je precedensom a dobrou skúsenosťou pre ostatné veľké firmy a zahraničných zamestnávateľov, ktoré sa stretávajú s podobným problémom. Analytik Sergej Smirnov však v rozhovore pre Izvestija upozornil, že zvyčajne sa tieto spory riešia mimosúdne - "firmy jednoducho chyby odstraňujú až dovtedy, kým úrady dokumenty neprijmú".

 

Spoločnosť McDonald's Corporation bola založená v roku 1940 a je najväčšou hamburgerovou sieťou rýchleho občerstvenia na svete - v 119 krajinách má viac ako 35.000 reštaurácií. V Rusku ich podľa bilancie k začiatku tohto roku bolo 424. Podľa prieskumov verejnej mienky by 62 percent respondentov v Rusku podporilo zatvorenie všetkých reštaurácií McDonald's v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies