McCaul: EÚ sa zásluhou slabej kontroly môže stať diaľnicou pre džihád

NETKY.SK • 13 November 2014, 12:33 • 2 min
McCaul: EÚ sa zásluhou slabej kontroly môže stať diaľnicou pre džihád

BRUSEL - Krajiny Európskej únie neberú dostatočne vážne do úvahy ohrozenie zo strany džihádistických bojovníkov, ktorí sa vracajú domov z bojísk v Sýrii. Na adresu EÚ to uviedol americký republikánsky politik Michael McCaul z Výboru pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov, oznámila dnes belgická tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Vplyvný republikánsky činiteľ zároveň vyzval členské štáty EÚ, aby lepšie kontrolovali svoje hranice. "Niektorí z našich európskych partnerov sa nemobilizujú dostatočne rýchlo na to, aby sa stihli vyrovnať s návratom bojovníkov zo zahraničia. Extrémisti už skúmajú zraniteľnosť európskych bezpečnostných opatrení v snahe zmeniť Európu na diaľnicu pre džihád," upozornil McCaul v rozhovore pre časopis Time.
      

Krajiny EÚ, najmä Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Nemecko a Británia, priznali odchod stoviek svojich občanov na Blízky východ, kde bojujú v radoch moslimských povstalcov proti vládnemu režimu v Sýrii alebo sa pridali k bojovníkom Islamského štátu (IS). "Cesta smerom do Sýrie je, samozrejme, veľmi preplnená, ale nás by mala znepokojovať tá druhá - smerom naspäť do Európy," priznal americký politik, ktorý je šéfom výboru na ochranu územia USA a z titulu tejto funkcie v častom kontakte s americkými spravodajskými službami.
      

McCaul ostro kritizoval Turecko, ktoré podľa neho nedbanlivo monitoruje svoje hranice so Sýriou a nie je schopné porovnávať zoznamy pasažierov v leteckej doprave, cestujúcich ponad turecké územie, so zoznamom podozrivých z teroristickej činnosti. Podľa jeho slov extrémisti dokážu rýchlo identifikovať najzraniteľnejšie tranzitné body, ako sú napríklad prístavy a cesty po mori. 
      

Americký činiteľ však nešetrí kritikou ani Európsku úniu, ktorá podľa neho nie je schopná zabrániť vstupu do schengenského priestoru osobám podozrivým z terorizmu, pretože Európania nevykonávajú systematické porovnávanie mien cestujúcich s databázou osôb podozrivých z väzby na extrémistické skupiny a majú nedostatočný systém detekcie falošných dokladov. To je podľa neho hrozba aj pre USA, lebo Európania z krajín schengenského priestoru môžu voľne a bez vízovej povinnosti vycestovať do Spojených štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies