MBank ostane na poľskom trhu, Commerzbank ju vraj v žiadnom prípade nepredá

NETKY.SK • 16 September 2015, 13:40 • 2 min
MBank ostane na poľskom trhu, Commerzbank ju vraj v žiadnom prípade nepredá

VARŠAVA - Nemecká Commerzbank neplánuje predať člena skupiny, poľskú mBank, aj napriek návrhom zákonov, ktoré bankám zvýšia náklady. Uviedol to v stredu výkonný riaditeľ Commerzbank Martin Blessing pre poľský týždenník Polityka.

slovakia

left justify in out

"V žiadnom prípade," odpovedal Blessing na otázku, či by nebolo pre Commerzbank lepšie predať štvrtého najväčšieho veriteľa v Poľsku. "Rozhodne ostaneme na poľskom trhu, aj keď teraz nie je všetko tak, ako by sme chceli," povedal.


Poľskí politici chcú zaviesť, aby banky pri konverzii hypotekárnych úverov denominovaných v švajčiarskych frankoch, uplatnili zvýhodnený kurz poľského zlotého (PLN) a chcú zaviesť aj novú bankovú daň. Očakáva sa, že oba návrhy zvýšia bankám náklady. V pondelok agentúra Reuters informovala o pláne poľského prezidenta Andrzeja Dudu, aby banky pri konverzii hypotekárnych úverov v cudzej mene uplatnili výmenný kurz poľského zlotého, ktorý bol platný v čase vzniku pôžičky. Táto legislatíva by mala priniesť bankám dodatočné náklady v sume viac ako 22 mld. PLN. Problémové hypotéky sú kľúčovou témou pred parlamentnými voľbami, ktoré Poľsko čakajú v októbri.


V auguste poslala Commerzbank list poľským úradom, v ktorom tvrdila, že návrh zákona o konverzii hypotekárnych úverov v cudzej mene na poľský zlotý by mohol porušiť pravidlá Európskej únie, ako aj poľskú ústavu. "Tento zákon funguje naopak a to je neprijateľné. Naši právnici povedali, že to by bolo proti poľsko-nemeckej zmluve o podpore a vzájomnej ochrane investícií," povedal Blessing.


Poľský hypotekárny trh eviduje úvery poskytnuté v švajčiarskych frankoch v celkovej hodnote 144 mld. PLN, čo predstavuje zhruba 8 % hrubého domáceho produktu krajiny. Väčšinu z týchto úverov si dlžníci brali pred vypuknutím dlhovej krízy v roku 2008 v snahe profitovať z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Splátky úverov sa však zvýšili po tom, čo švajčiarska centrálna banka v januári ukončila politiku udržiavania franku v stanovenom pásme. To viedlo k prudkému zhodnoteniu kurzu franku voči euru a ďalším menám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies