Mazurek: Ak by vo vlakoch neboli hliadky, ľudia by sa báli

NETKY.SK • 7 September 2016, 17:18 • 2 min
Mazurek: Ak by vo vlakoch neboli hliadky, ľudia by sa báli

BRATISLAVA – Ak by vo vlakoch medzi Popradom a Starou Ľubovňou neboli hliadky Ľudovej strany Naše Slovensko v zelených tričkách, podľa poslanca NR SR za túto stranu Milana Mazureka by sa ľudia báli do týchto vlakov nastúpiť.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes v parlamente v rozprave k návrhu zákona, ktorá má zabrániť pôsobeniu „zelených hliadok“ vo vlakoch, nikto z vlády, ani z ministrov nepovedal, ako chce vláda alebo ministerstvo vnútra či spravodlivosti riešiť bezpečnosť vo vlaku. „Každý deň sú v týchto vlakoch pľuvance, nadávky, bitky. Asociáli, ktorí nastúpili v Huncovciach, dievčatám nadávali, obchytkávali ich. Vláda nečinnosťou spôsobila, že z cestovania sa stala činnosť na vlastné riziko,“ vyhlásil Mazurek, ktorý je sám členom hliadok.

 

Mazurek zároveň podotkol, že nikto z jeho strany nemá proti slušným Cigánom nič. „Neposudzujeme podľa farby, ale ich správania. Dúfam, že ministerka spravodlivosti sa pozrie na prípad dievčaťa, ktoré bolo vo vlaku zmlátené cigánskym asociálom. Pred políciou sa zhromaždili Cigáni a dievča musela odviesť polícia. Dodnes nikto nebol obvinený,“ konštatoval.


Podľa predsedu Sme rodina Borisa Kollára na Slovensku pomaly bránime každého Cigána, aj keď je agresor. „Keď je Cigán, ideme ho chrániť a ideme sa zblázniť, že všetci sme extrémisti. Ak sú raz neprispôsobiví ľudia Cigánmi, budem proti nim, ako proti bielym,“ povedal s tým, že jemu hliadky vo vlakoch neprekážajú. „Vy si to neviete predstaviť, lebo sa vozíte v limuzínach. Ale ľudia sa boja do vlaku nastúpiť. Ak ho nenapadnú, tak ho aspoň okradnú,“ vyhlásil. Podľa Kollára hliadky by nevznikli, ak by boli bezpečné vlaky.


Poslankyňa NR SR za OĽaNO Anna Verešová si myslí, že ak by si ministerstvo vnútra plnilo povinnosti, kotlebovci by sa mohli prestať hrať na ochrancov ľudí. Preto ju zaujíma, ako si štát plní úlohy. Poznamenala, že ak štát situáciu vo vlakoch nevyrieši, cestujúci budú ešte viac nenávidieť Rómov ako doteraz.


Ministerstvo spravodlivosti podľa šéfky rezortu Lucie Žitňanskej bude pripravovať právnu úpravu, ktorá by sa týkala obetí trestných činov. Čo sa týka hliadok, povedala, že nikdy by si nedovolila obmedzovať občianske hliadky, ktoré prinášajú verejný prospech, ako sú napríklad zelené či rómske hliadky. Tie spolupracujú so samosprávou alebo inštitúciami štátu.

 

„Je na úvahu, či by to nemalo mať právny rámec. Tam, kde ide o ochranu verejného záujmu, dochádza k spolupráci štátu, samosprávy a občianskej spoločnosti. Tváriť sa, že nahrádzam štát, je však o inom a preto to štát dopustiť nemôže, preto prichádza s návrhom, ktorý sa týka hliadok vo vlakoch,“ zdôraznila Žitňanská. Štát podľa nej zároveň musí dokázať bezpečnosť vo vlakoch zariadiť.

 

„Máme kompetentných ministrov a tí sa o to musia postarať. Parlament sa dnes zaoberá návrhom zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v Európskej únii, ktorý na vládu predložil rezort spravodlivosti. Zákonom sa novelizuje aj zákon o dráhach, ktorého cieľom je zakázať Kotlebove hliadky vo vlakoch. V navrhovanom texte sa píše, že „dohľad nad verejným poriadkom, ochranu základných práv a slobôd, ochranu života a zdravia cestujúcich prepravovaných vlakmi osobnej prepravy a na železničných staniciach a ich majetku vykonáva Policajný zbor alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy alebo dopravcom“.


Hliadky Ľudovej strany (ĽS) Naše Slovensko, ktoré sa zameriavajú najmä na Rómov, sú vo vlakoch od apríla. S týmto nápadom prišli kotlebovci po útoku 16-ročného Šimona na 21-ročnú Viktóriu, ktorý sa odohral začiatkom apríla. Páchateľ na dievča zaútočil a následne mu ukradol peňaženku. Polícia ho chytila. Predseda strany Marian Kotleba páchateľa označil za „cigánskeho extrémistu“. Muži, ako hliadka dozerajúca na poriadok, majú na sebe zelené tričká Kotlebovej ĽS Naše Slovensko.


Železnice pre túto aktivitu už zmenili prepravný poriadok Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK). Po novom je bez predchádzajúceho písomného povolenia ZSSK vo vlakoch zakázané vykonávať činnosti, ktoré nesúvisia s hromadnou osobnou dopravou a poskytovaním služieb spojených s prepravou verejnosti, a to ani s platným cestovným dokladom.

 

Bez písomného súhlasu ZSSK je zakázané podnikať alebo vstupovať do vlakov ZSSK za týmto účelom, vykonávať predaj, propagáciu alebo uskutočňovať politickú agitáciu, podporu alebo popularizáciu názvu, značky, programu alebo hesiel politickej strany, politického hnutia alebo kandidáta, umiestňovať alebo rozdávať letáky, respektíve realizovať na tento účel alebo v súvislosti s tým akékoľvek úkony. Ľudová strana Naše Slovensko začiatkom augusta avizovala, že napriek tomu bude pokračovať v hliadkach vo vlakoch a od jesene spúšťa vlakové hliadky aj na západnom okruhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona