Mazeová v stopách Pärsonovej či Kjusa

NETKY.SK • 10 Február 2015, 12:04 • 2 min
Mazeová v stopách Pärsonovej či Kjusa

BRATISLAVA - Slovinská zjazdárka Tina Mazeová nasadla na MS v Beaver Creeku do medailového vlaku a zatiaľ len uháňa a nezastavuje.

slovakia

left justify in out

Po striebre zo super G (chýbali jej tri stotinky), vyhrala zjazd aj superkombináciu a je stále bližšie k naplneniu odvážneho cieľa - zisku piatich medailí z piatich štartov v individuálnych disciplínach. Päť cenných kovov na jednom svetovom šampionáte dosiahlo v historickom meradle iba trio zjazdárov a z toho len jedna žena. Anja Pärsonová na domácich MS 2007 a Aare deklasovala konkurenciu v zjazde, kombinácii aj super G, z tímovej súťaže mala striebro a zo slalomu pridala bronz. Reálne ešte viac však dosiahol Nór Lasse Kjus v roku 1999 práve vo Vaile, lebo k piatim medailám si nepomohol súťažou družstiev, ktorá sa vtedy ešte nejazdila. Kjus bol vtedy dvakrát zlatý (super G, obrovský slalom) a trikrát strieborný (zjazd, kombinácia, slalom). Mazeová je na dobrej ceste dokonca ho prekonať, ak vezmeme do úvahy lesk cenných kovov. Pre úplnosť - tretím do partie 5-krát medailových z jedných MS je Benjamin Raich. V roku 2005 v Bormiu bol dvakrát zlatý, dvakrát strieborný a raz bronzový.

 

Mazeová vďaka frontálnemu útoku na medaily v Beaver Creeku už vnikla do prvej desiatky najúspešnejších účastníčok majstrovstiev sveta v histórii. So štyrmi zlatými sa dostala na siedmu priečku na úroveň takých legiend, akými boli Hanni Wenzelová z Lichtenštajnska a Švédka Pernilla Wibergová. Na týchto MS v USA to ešte 31-ročná Slovinka môže dotiahnuť na úroveň šesťkrát zlatej Švajčiarky Eriky Hessovej. Na čele je neprekonateľná Nemka Christl Cranzová s 15 medailami, z to 12 zlatými. Zbierala ich však ešte v 30. rokoch 20. storočia. 

Mazeová už v Beaver Creeku dvakrát prekonala rekord týkajúci sa najstaršej majsterky sveta - najprv v zjazde a potom aj v čase svojho superkombinačného triumfu. V pondelok mala 31 rokov a 283 dní, čo je oveľa viac ako v podaní už nebohej Švajčiarky Rösli Streiffovej. Pri jej víťazstve v kombinácii na MS 1932 v Cortine d´Ampezzo svietil vek 31 rokov a 21 dní. 

Najúspešnejšie ženy v histórii MS (podľa medailového lesku): 
Christl Cranzová (Nem.) 15 (12 - 3 - 0) 
Marielle Goitschelová (Fr.) 11 (7 - 4 - 0) 
Anja Pärsonová (Švéd.) 13 (7 - 2 - 4) 
Erika Hessová (Švaj.) 7 (6 - 0 - 1) 
Annemarie Moserová-Pröllová (Rak.) 9 (5 - 2 - 2) 
Janica Kosteličová (Chor.) 5 (5 - 0 - 0) 
Tina Mazeová (Slovin) 9 (4 - 5 - 0) 
Hanni Wenzelová (Licht.) 9 (4 - 3 - 2) 
Pernilla Wibergová (Švéd.) 6 (4 - 1 - 1) 
Renate Götschlová (Rak.) 9 (3 - 4 - 2) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona