Mazák chce byť sudcom Všeobecného súdu Európskej únie

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 13:22 • 2 min
Mazák chce byť sudcom Všeobecného súdu Európskej únie

BRATISLAVA - Sudcom Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) sa chce stať Ján Mazák. Agentúre SITA to potvrdili z Kancelárie Súdnej rady. Jeho kandidatúru predložil člen rady Ján Klučka. Mazák sa uchádza o miesto dodatočného sudcu.

slovakia

left justify in out

Tieto miesta by sa mali vytvoriť od septembra tohto roku v rámci reformy a rozširovania súdu. Viac návrhov na kandidátov do kancelárie Súdnej rady SR zatiaľ neprišlo. Mazák kandidoval už na post sudcu Súdneho dvora EÚ, v minuloročnej novembrovej voľbe ale neuspel a sudcom tohto súdu bude aj naďalej doterajší zástupca Slovenska Dušan Šváby. Súdna rada Mazáka zvolila na kandidátku na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Túto kandidátku ale vo februári stopla vláda a Mazák sa pre toto jej rozhodnutie obrátil na Ústavný súd SR.


Termín na predkladanie kandidátov na sudcu Všeobecného súdu EÚ je do 7. mája. Súdna rada bude voliť týchto kandidátov 28. mája. Po schválení ich musí ešte posúdiť vláda a v prípade jej kladného stanoviska zvolených kandidátov predloží ministerstvo zahraničných vecí Generálnemu sekretariátu Rady EÚ. Kandidáta zo Slovenska následne posúdi výbor vytvorený na základe Zmluvy o fungovaní EÚ. Po tom, čo tento výbor vydá stanovisko ku kandidátovi, môžu byť členovia Všeobecného súdu vymenovaní na základe vzájomnej dohody vlád členských štátov.


Rada bude voliť jedného kandidáta v rámci šesťročnej obmeny a jedného kandidáta, ktorý by sa mal sudcom stať v rámci reformy a rozširovania tohto súdu. V súčasnosti na Všeobecnom súde Európskej únie Slovensko zastupuje sudca Juraj Schwarcz, ktorému spolu s ďalšími 13 kolegami uplynie funkčné obdobie 31. augusta 2016. Generálny sekretariát rady Európskej únie vyzval dotknuté krajiny predložiť návrhy na menovanie sudcov do 30. októbra 2015. Na Všeobecnom súde EÚ sa v rámci pripravovanej reformy počíta so zvýšením počtu sudcov, pričom s nástupom prvej skupiny 12-tich tzv. dodatočných sudcov sa počíta od septembra 2015. Návrhy na mená dodatočných sudcov treba predložiť do 15. júna.


Všeobecný súd sídli v Luxemburgu a skladá sa z najmenej jedného sudcu za každý členský štát. Funkčné obdobie sudcov je šesť rokov, menovaní môžu byť opätovne. Z vlastných radov si zvolia na tri roky svojho predsedu. Všeobecný súd rozhoduje v prvom stupni o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami, ktoré smerujú k zrušeniu aktov inštitúcií, orgánov a agentúr Európskej únie, ktoré sú im určené alebo ktoré sa ich priamo a osobne dotýkajú. Ďalej rozhoduje o žalobách podaných členskými štátmi proti Komisii, žalobách podaných členskými štátmi proti Rade, týkajúcich sa aktov prijatých v oblasti štátnej pomoci, opatrení na ochranu obchodu („dumping") a aktov, ktorými vykonáva svoju výkonnú právomoc. Rozhoduje tiež o žalobách smerujúcich k náhrade škody spôsobenej inštitúciami alebo orgánmi a agentúrami Európskej únie alebo ich zamestnancami. Do kompetencie tohto súdu patrí aj rozhodovanie o žalobách vo veciach duševného vlastníctva podaných proti Úradu pre harmonizáciu vnútorného trhu (ochranné známky a vzory) a proti Úradu Spoločenstva pre ochranu odrôd rastlín. Proti rozhodnutiam Všeobecného súdu EÚ možno v lehote dvoch mesiacov podať odvolanie na európsky Súdny dvor, uvádza sa na stránke europa.eu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies