Mayová: V priebehu siedmich týždňov budeme mať dohodu o prechodnom období s EÚ

NETKY.SK • 2 Február 2018, 12:53 • 2 min
Mayová: V priebehu siedmich týždňov budeme mať dohodu o prechodnom období s EÚ

LONDÝN - Británia uzavrie s Európskou úniou (EÚ) dohodu o prechodnom období po brexite v priebehu siedmich týždňov. Uviedla to premiérka Theresa Mayová v snahe zmierniť obavy, že rokovania môže trvať dlhšie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska únia ponúkla Británii udržanie status quo po brexite do konca roka 2020. Obe strany sa usilujú dosiahnuť dohodu o prechodnom období do konca marca. Táto dohoda bude súčasťou konečnej zmluvy o vystúpení Británie z bloku. Časť členov Mayovej Konzervatívnej strany však nesúhlasí s niektorými detailmi, ako je napríklad postavenie občanov EÚ počas prechodu a rozsah pôsobnosti jurisdikcie Európskeho súdneho dvora.

 

Veľa podnikov a bánk má obavy, že boj o podmienky prechodného obdobia by mohol spôsobiť oneskorenie alebo dokonca potopiť dohodu pár mesiacov predtým, ako Británia opustí EÚ 29. marca 2019. "V priebehu siedmich týždňov budeme mať dohodu o prechodnom období s EÚ," povedala Mayová pre BBC počas návštevy v Číne.

 

EÚ a Británia dúfajú, že do októbra 2018 budú mať dohodu o brexite a návrh obchodnej dohody. Niektorí predstavitelia EÚ však začali vyjadrovať znepokojenie nad tým, že Mayová im stále nepredložila svoju predstavu o obchodnej dohode, bez ktorej sa nemôže začať nová fáza rozhovorov naplánovaná na apríl.

 

EÚ bude totiž potrebovať niekoľko týždňov na to, aby zareagovala na britské návrhy a pripravila si vlastné. A až po tom, ako ich európski lídri schvália, sa môžu začať rokovania o obchode.

 

Ak sa však zmešká pôvodný marcový termín na návrhy, hrozí, že bude potrebné počkať až do nasledujúceho summitu EÚ na konci júna. Ostane tak málo času na schválenie rozsiahlej politickej deklarácie o budúcich obchodných vzťahoch.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies