Mayová umožní parlamentu hlasovať o odklade brexitu

NETKY.SK • 26 Február 2019, 14:49 • 2 min
Mayová umožní parlamentu hlasovať o odklade brexitu

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová počas dnešného dňa oznámila, že umožní britskému parlamentu hlasovať o krátkom odklade brexitu, teda vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Informovali o tom tlačová agentúra AFP a televízia Sky News.

slovakia

left justify in out

Termín odchodu Británie z EÚ je stanovený na 29. marca. Mayová dnes preto vystúpila v parlamente, kde v tejto súvislosti vyhlásila: "Viem, že členovia Dolnej snemovne majú naozaj obavy, lebo čas sa míňa."

 

img

 

Premiérka dodala, že mnoho poslancov sa takisto obáva nepriaznivého vplyvu "súčasnej neistoty na podnikanie". Stanovila teda tri opatrenia na vyriešenie problémov, ktoré by sa mali uskutočniť tri po sebe nasledujúce dni - 12., 13. a 14. marca.

 

Uviedla, že 12. marca umožní v Dolnej snemovni parlamentu druhé hlasovanie o dohode o brexite.

 

Ak ju členovia Dolnej snemovne odmietnu, následne umožní poslancom hlasovať 13. marca o tom, či podporujú brexit bez dohody. 

 

Ak poslanci brexit bez dohody neschvália, 14. marca budú v Dolnej snemovni hlasovať o "krátkom, časovo obmedzenom predĺžení" rokovaní s EÚ o brexite.

 

Takýto odklad môže byť podľa jej slov maximálne do konca júna. Sama si ho však neželá. Mayová však najprv vyhlásila, že dosiahla "dobrý pokrok" v rozhovoroch s Bruselom, kde sa ešte snaží vyrokovať zmeny v dohode o brexite, a že mala cez víkend "pozitívne ladené stretnutia" s lídrami EÚ na summite v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Na tzv. poistke v podobe Írska na ochrane práv pracujúcich sa podľa premiérky ešte pracuje.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona