Mayová sľubuje občanom výhodnú dohodu o brexite, chce od nich hlasy vo voľbách

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 16:31 • 2 min
Mayová sľubuje občanom výhodnú dohodu o brexite, chce od nich hlasy vo voľbách

BRUSEL/LONDÝN - Výhodnú dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ dnes občanom sľúbila britská premiérka Theresa Mayová. Po kritike, že podceňuje zložitosť rokovaní o brexite, vyhlásila, že na vyjednanie dobrej dohody potrebuje získať v júnových predčasných voľbách dostatočnú podporu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Potrebujeme silné a stabilné vedenie viac, ako kedykoľvek predtým," citovala v súvislosti s predčasnými voľbami Mayovú britská tlač. Vládna Konzervatívna strana je favoritom na víťazstvo vo voľbách a posilnenie svojej pozície v parlamente. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

"Rokovania budú ťažké. Oproti nám bude za stolom sedieť 27 členských štátov EÚ, ktoré sú jednotné v snahe dosiahnuť pre nich výhodnú dohodu. Potrebujeme rovnakú jednotu u nás doma, aby sme dosiahli dohodu v súlade s britským národným záujmom," skonštatovala britská premiérka.

 

Dodala, že každý hlas získaný vo voľbách bude demonštráciou jednoty a posilní jej mandát na rokovania a s ním aj šancu na vyjednanie výhodnej dohody o odchode z EÚ.

 

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v nedeľu informoval, že predseda EK počas minulotýžňového stretnutia s Mayovou v Londýne povedal: "Downing Street 10 opúšťam desaťkrát skeptickejší, ako som bol predtým."

 

Podľa denníka mal Juncker vyhlásiť, že rokovania o brexite skôr zlyhajú, ako uspejú. Mayovej údajne povedal, že "brexit nemôže byť úspechom". Predseda EK pohrozil Londýnu ukončením rokovaní, ak Spojené kráľovstvo odmietne splatiť svoje finančné záväzky, informoval FAZ.

 

Londýn odmietol tvrdenia nemeckého denníka a označil ich za "bruselské klebety".

 

Rokovania medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o brexite sa začnú až po britských predčasných voľbách, ktoré sa budú konať 8. júna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona