Mayová sa dohodla s unionistami na princípoch spolupráce

NETKY.SK • 11 Jún 2017, 10:14 • 2 min
Mayová sa dohodla s unionistami na princípoch spolupráce

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová sa v sobotu dohodla na princípoch spolupráce so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), ktorej 10 poslancov nevyhnutne potrebuje na to, aby mala jej budúca vláda v parlamente väčšinu.

slovakia

left justify in out

Ako vyhlásil v sobotu večer premiérkin úrad, nepôjde o koaličnú vládu, ale DUP sa zaviazala podporovať kľúčové vládne návrhy zákonov v parlamente.

Mayovej Konzervatívna strana bude ešte o zmluve so severoírskymi unionistami diskutovať v pondelok, keďže však konzervatívci nemajú už žiadne iné možnosti na vytvorenie vlády, očakáva sa, že dohoda s DUP bude schválená. Konzervatívci budú mať spolu s DUP v dolnej komore britského parlamentu spolu aj tak len tesne nadpolovičnú väčšinu hlasov. Z celkového počtu 650 kresiel im ich bude patriť 328.

Mayová už intenzívne zostavuje budúcu vládu. Obsadenie kľúčových ministerstiev by malo zostať nezmenené, Mayová však vymení niekoľkých ľudí na menej dôležitých ministerstvách. Premiérkin úrad už v piatok informoval, že v Mayovej kabinete budú naďalej pokračovať minister zahraničných vecí Boris Johnson, minister obrany Michael Fallon, ministerka vnútra Amber Rudd a minister financií Philip Hammond.

Pozíciu si zachová aj minister David Davis, ktorý je poverený rokovaním o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies