Mayová rokovala s Tuskom aj o hraniciach medzi Britániou a Írskom

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 06:18 • 2 min
Mayová rokovala s Tuskom aj o hraniciach medzi Britániou a Írskom

LONDÝN/BRUSEL - Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok uviedla, že návrh Európskej komisie (EK) týkajúci sa hraníc s Írskou republikou po odchode Británie z Únie je neprijateľný, a táto otázka by mala byť predmetom dvojstranných rokovaní medzi Spojeným kráľovstvom a Írskom.

slovakia

left justify in out

Text Európskej komisie (EK) obsahuje podľa Mayovej návrhy, ktoré by znamenali faktické zotrvanie Severného Írska na únijnom jednotnom trhu a v colnej únii s EÚ, aby sa zaistilo, že jeho hranica s Írskou republikou sa nevráti k tvrdej podobe zahŕňajúcej aj kontroly a fyzickú infraštruktúru.

 

Mayová v rámci rozhovorov s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom vo štvrtok v Londýne povedala, že jej vláda "je nezlomná vo svojom odhodlaní nedopustiť "tvrdý" režim na hraniciach medzi Severným Írskom a Írskou republikou", uviedol Mayovej hovorca James Slack. "Britská premiérka však dodala, že návrh znenia (hraničnej dohody), ktorý v stredu predložila EK, je pre Britániu neprijateľný, pretože v prípade jeho implementácie by došlo k narušeniu jednotného trhu v rámci Spojeného kráľovstva, ako aj jeho ústavnej integrity," povedal hovorca. "Premiérka zopakovala, že aj ona, aj írsky premiér Leo Varadkar už deklarovali, že ich prioritou je vyriešenie otázky hraníc v rámci celkového usporiadania vzťahov medzi Britániou a EÚ," dodal Slack.

 

Tuskovo stretnutie s Mayovou sa uskutočnilo len deň pred jej mimoriadne očakávaným piatkovým prejavom, v ktorom by mala načrtnúť víziu svojej vlády ohľadom obchodných vzťahov medzi Britániou a EÚ po brexite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies