Mayová rešpektuje rozhodnutie najvyššieho súdu o brexite

NETKY.SK • 24 Január 2017, 12:27 • 2 min
Mayová rešpektuje rozhodnutie najvyššieho súdu o brexite

LONDÝN - Kancelária britskej premiérky Theresy Mayovej dnes vyhlásila, že v prípade rokovaní o brexite bude rešpektovať rozhodnutie britského najvyššieho súdu.

slovakia

left justify in out

Ten dnes odsúhlasil, že britská vláda musí na spustenie procesu odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie získať najprv súhlas parlamentu.

 

"Rešpektujeme rozhodnutie najvyššieho súdu, a parlamentu čoskoro predložíme naše ďalšie kroky," uviedla kancelária vo vyhlásení. Zároveň však pripomenula, že Briti si odchod z EÚ odhlasovali v júnovom referende, a na tomto fakte sa ani po dnešnom rozhodnutí súdu nič nemení.

 

Britská vláda dnes v Dolnej snemovni parlamentu dnes tiež oznámila, že po dnešnom rozhodnutí najvyššieho súdu predloží do niekoľkých dní "jasný návrh zákona", umožňujúci parlamentu hlasovať o spustení oficiálnych rokovaní Spojeného kráľovstva s Európskou úniou o brexite, teda odchode z EÚ.

 

"Legislatívu predstavíme čoskoro," vyhlásil v parlamente britský minister pre brexit David Davis. "Bude to ten najjasnejší možný návrh zákona," dodal.  "Náš časový plán aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy do konca marca stále platí," uviedol Davis. Článok 50 Lisabonskej zmluvy stanovuje pravidlá pre dvojročný proces rokovaní o odchode krajiny z EÚ.

Davis tiež upozornil: "Už niet cesty späť. Bodom, z ktorého už nebolo návratu, sa stal vlaňajší 23. jún (dátum historického referenda)."

 

Nutnosť hlasovania o brexite v parlamente dnes odhlasovala väčšina z 11 členov najvyššieho súdu, a to v pomere 8 ku 3. Súd zároveň jednomyseľne rozhodol, že brexit nie je nutné prekonzultovať so Škótskom, Walesom a Severným Írskom.

 

Dnešné rozhodnutie súdu zvyšuje nádeje medzi politikmi orientovanými na EÚ, že sa im podarí zmäkčiť podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z Únie. Aktivisti kampane za odchod namietajú proti verdiktu súdu a tvrdia, že parlament by nemal mať moc zvrátiť vôľu voličov, ktorí vo vlaňajšom referende 23. júna rozhodli o brexite, čiže odchode Británie z 28-člennej Únie.

 

Mayová pôvodne chcela pri aktivovaní článku č. 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa dva roky trvajúce oficiálne rokovania s EÚ o brexite, využiť stáročia starú právomoc, známu ako kráľovská výsada. Táto právomoc - tradične prináležiaca panovníkovi - povoľuje robiť rozhodnutia o zmluvách a ďalších záležitostiach bez hlasovania parlamentu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies