Mayová predstavila poslancom deklaráciu o vzťahoch s EÚ, Corbyn ju skritizoval

NETKY.SK • 22 November 2018, 19:08 • 2 min
Mayová predstavila poslancom deklaráciu o vzťahoch s EÚ, Corbyn ju skritizoval

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová predstavila vo štvrtok poslancom Dolnej komory britského parlamentu návrh deklarácie o budúcich vzťahoch medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou po brexite, ktorú budú schvaľovať lídri EÚ na nedeľňajšom summite.

slovakia

left justify in out

Mayová pred poslancami uviedla, že návrh deklarácie položí základy budúcej dohody o voľnom obchode s EÚ a zároveň umožní Británii uzavrieť nové obchodné dohody s inými krajinami.

 

Ďalej podľa agentúry AP povedala, že dohoda bude chrániť pracovné miesta, britským rybárom poskytne väčšiu kontrolu, vyhne sa tvrdej hranici s Írskom a Británii umožní "hladký a riadny" odchod z Európskej únie. V rozhovoroch so španielskymi politikmi dala jasne najavo, že bude zachovaná suverenita britského zámorského územia Gibraltár.

 

Mayová vyhlásila, že britský ľud si želá, aby sa brexit zavŕšil. Dodala, že práva občanov krajín EÚ žijúcich v Británii budú chránené, rovnako ako aj práva Britov žijúcich v štátoch Únie.

 

Deklaráciu budú v nedeľu schvaľovať na summite lídri členských krajín EÚ spolu s dohodou o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie.

 

Deklaráciu vzápätí po premiérkinom prejave v parlamente kritizoval predseda opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý tento dokument označil za "26-stranovú táraninu".

 

"Tento prázdny dokument mohol byť napísaný už pred dvoma rokmi," uviedol podľa agentúry DPA Corbyn odkazujúc na rokovania, ktoré sa medzi EÚ a Londýnom začali po britskom referende ešte v roku 2016.

 

Corbyn ďalej uviedol, že deklarácia je zlyhaním Konzervatívnej strany a jej líderky Mayovej. EÚ neurobila nijaké ústupky a šesť podmienok, ktoré si v súvislosti brexitom dali labouristi, nebolo splnených. Povedal tiež, že labouristi Mayovej návrh brexitu, ktorý označil za "najhorší z najhorších", v budúcnosti nepodporia pri hlasovaní.

 

Vyjednávači EÚ a Londýna sa minulý týždeň dohodli na 585-stranovom návrhu dohody o podmienkach brexitu, ktorá má byť oficiálne schválená 25. novembra mimoriadnom summite Únie.

 

Sprievodná politická deklarácia stanoví základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu upravujúcu budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou, o ktorej sa bude rokovať počas prechodného obdobia po ukončení členstva Británie, stanovenom na 29. marca 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies