Mayová: Parlament musí prijať referendové rozhodnutie o vystúpení z EÚ

NETKY.SK • 6 November 2016, 11:25 • 2 min
Mayová: Parlament musí prijať referendové rozhodnutie o vystúpení z EÚ

LONDÝN - Britský parlament musí akceptovať, že hlasovanie za vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie v júnovom referende bolo legitímne, a nechať vládu realizovať kroky potrebné na tzv. brexit. Uviedla to dnes britská premiérka Theresa Mayová.

slovakia

left justify in out

Mayová je podľa vlastných slov presvedčená, že rozhodnutie súdu, podľa ktorého vláda potrebuje súhlas parlamentu na začatie procesu vystúpenia z EÚ, bude po odvolaní zrušené. Verdikt z tohto týždňa vyvolal hnev medzi horlivými euroskeptikmi v Británii, ktorí sa obávajú, že poslanci podporujúci zotrvanie krajiny v únii sa pokúsia zmierniť podmienky brexitu, píše agentúra Reuters.

 

V článku v dnešnom vydaní novín Sunday Telegraph však Mayová naznačila, že proti takýmto pokusom sa bude brániť. "Ľudia si zvolili a urobili to jasne. Je povinnosťou vlády vykonať ich pokyny naplno," napísala predsedníčka vlády.

 

Šéf opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn pred dnešné vydanie novín Sunday Mirror povedal, že sa pokúsi zablokovať rozhovory o vystúpení z EÚ, ak vláda nebude súhlasiť s podmienkami labouristov týkajúcich sa brexitu, čo by podľa správy mohlo potenciálne viesť k predčasným voľbám.

 

Labouristi podľa Corbyna žiadajú ako "najnižšiu prijateľnú ponuku" záruky prístupu na jednotný trh EÚ pre britských vývozcov, pokračujúcu ochranu práv pracujúcich, ochranu spotrebiteľov a životného prostredia a prísľuby, že Británia vykompenzuje stratu kapitálových investícií z EÚ.

 

Vláda v Londýne, ktorá dosiaľ prezradila len veľmi málo zo svojich plánov týkajúcich budúcich vzťahov s EÚ, tvrdí, že predloženie podrobnej stratégie rokovaní parlamentu ju znevýhodní na rozhovoroch s úniou.

 

"Boli to poslanci parlamentu, ktorí úplnou väčšinou rozhodli dať toto rozhodnutie do ich rúk (voličov). Výsledok je jasný. Bolo to legitímne," uviedla Mayová v separátnom stanovisku. "Poslanci a lordi, ktorí ľutujú výsledok referenda, musia prijať rozhodnutie občanov."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies