Mayová nezvládla kampaň tak, ako by mala

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 18:56 • 2 min
Mayová nezvládla kampaň tak, ako by mala

LONDÝN/BRATISLAVA - Hlavným dôvodom, prečo podpora súčasnej britskej premiérky Theresy Mayovej v predvolebných prieskumoch klesá, je, že vybudovala svoju kampaň na získaní silného mandátu pre rokovania s EÚ o brexite.

slovakia

left justify in out

Navyše pred niekoľkými týždňami zožala súčasná premiérka kritiku v súvislosti s navrhovanou sociálnou politikou. Keďže populácia v Británii starne, v budúcnosti bude problémom, ako financovať sociálnu starostlivosť pre starých ľudí. Už v súčasnosti podľa neho vidieť, že verejný rozpočet to nezvláda a britská vláda musí hľadať nové cesty financovania. 

 

Návrh britskej premiérky spočíval v tom, že starší ľudia, ktorí by boli nútení ísť do sociálnych zariadení, by museli na časť pobytu prispieť z vlastného vrecka, a to financiami z predaja svojich nehnuteľnosti. Premiérka však nechcela konkretizovať, o akú časť by išlo. "Niektorí voliči Konzervatívnej strany to vnímali ako sklamanie," vysvetlil analytik.

 

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo labouristom začala rásť podpora v predvolebných prieskumoch. "Theresa Mayová vybudovala volebnú kampaň na svojej pozícii ako jedinej líderky, ktorá je schopná viesť rokovania o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Napriek tomu však odmietla otvorene diskutovať s opozičnými politikmi, čo stálo v priamom protiklade s vnímaním jej osoby ako silnej líderky," konštatoval Spišák.

 

Napriek tomu, že šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn získal momentálne silnejšie postavenie, je podľa Spišáka pravdepodobné, že jeho strana nezíska taký silný mandát, ako sa očakáva. "Prieskumy v Británii tradične zvyknú dávať Labouristickej strane vyššie odhady než je napokon skutočnosťou, pretože zvyknú preceniť, koľko mladých ľudí, ktorí podporujú labouristov, sa napokon rozhodne ísť k volebným urnám," zdôraznil.

 

Podľa neho by však Theresa Mayová nemala prehrať voľby. "Kľúčová otázka je tá, akú bude mať väčšinu. Naposledy to bolo len 17 poslancov. Keďže sa britská premiérka rozhodla zvolať voľby práve z dôvodu posilnenia svojho postavenia, neschopnosť podstatne zvýšiť parlamentnú väčšinu by bolo sklamaním pre Konzervatívnu stranu," dodal.

 

Ak premiérka nezíska očakávaný výsledok, podľa analytika sa ďalej ponúka otázka, ako sa zachová a či sa rozhodne naďalej viesť stranu, alebo ju niekto zvnútra strany vyzve na boj o predsednícke kreslo. To by však malo veľký vplyv na vývoj situácie v priebehu ďalších týždňov, ako aj na rokovania s EÚ, ktoré by sa mali začať 19. júna. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies