Mayová naznačila možnosť zachovať voľný pohyb osôb aj po brexite

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 13:05 • 2 min
Mayová naznačila možnosť zachovať voľný pohyb osôb aj po brexite

LONDÝN - Voľný pohyb osôb medzi EÚ a Veľkou Britániou by mohol byť, prinajmenšom dočasne, zachovaný aj po brexite.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Naznačila to v utorok britská premiérka Theresa Mayová, ktorej vyjadrenie dnes citovala televízia BBC. Po dosiahnutí dohody o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bude podľa Mayovej zrejme nasledovať "implementačná" fáza. Tá by mala poskytnúť firmám pôsobiacim v Británii a zahraničným vládam určitý čas na to, aby sa adaptovali na nové podmienky a prípadné reštrikcie spojené s brexitom.

 

"Keď sa dohodneme na tom, ako bude vyzerať nový vzťah (s EÚ), bude potrebné určité časové obdobie, počas ktorého budú firmy a vlády prispôsobovať svoje systémy," povedala britská premiérka počas utorkovej návštevy Jordánska a Saudskej Arábie. Mayová však opäť zdôraznila, že britská vláda musí po brexite opäť získať kontrolu nad imigračnou politikou a hranicami Spojeného kráľovstva. Podľa nej toto želanie jasne vyjadrili britskí voliči vo vlaňajšom referende, v ktorom rozhodli o odchode z EÚ.

 

Britská premiérka minulý týždeň oficiálne informovala EÚ o tom, že si želá aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý umožňuje krajine opustiť EÚ. Oficiálne sa tým spustil dvojročný proces rokovaní o odchode Británie z Európskej únie. Ak by sa dodržal dvojročný plán "rozvodového procesu", britské členstvo v EÚ sa skončí 29. marca 2019.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona