Mayová: Hladký brexit je v záujme celej EÚ

NETKY.SK • 15 December 2016, 12:22 • 2 min
Mayová: Hladký brexit je v záujme celej EÚ

BRUSEL – Britskú premiérku Theresu Mayovú potešilo, že lídri 27 členských štátov EÚ budú - v rámci dnes sa začínajúceho dvojdňového summitu v Bruseli - hovoriť aj o brexite. Podľa nej to totiž znamená, že sa na vystúpenie Británie z Únie pripravujú.

slovakia

left justify in out

"Teším sa z toho, že ostatní lídri budú dnes večer diskutovať o brexite a že sa pripravujú rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rovnako, ako sa na ne pripravujeme aj my," povedala s úsmevom Mayová, ktorá na neformálnu večeru zvyšných 27 lídrov nie je pozvaná.

 

Dodala, že je v záujme všetkých, aby bol proces odchodu z Únie hladký a bezproblémový. Zopakovala, že o oficiálnu žiadosť o odchod z Únie aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy podá v marci budúceho roka.

 

Mayová tiež ocenila, že sa na summite bude hovoriť aj o migrácii a riešení jej príčin. "Ja som vždy hovorila, že treba riešiť príčiny migrácie – zakročiť proti prevádzačom, obmedziť počet ľudí, čo sa vydajú na cestu do Európy a vracať tých, čo tu nemajú právo na pobyt," uviedla Mayová po príchode do Bruselu.

 

Podľa britskej premiérky by mali lídri členských štátov odsúdiť konanie sýrskeho prezidenta Bašara Asada, Ruska a Iránu v Aleppe. "Tí, ktorí sú zodpovední za zverstvá v Sýrii sa musia postaviť pred spravodlivosť," skonštatovala. Za dôležité považuje dodržiavanie prímeria, aby mohla OSN do Aleppa doručiť humanitárnu pomoc a evakuovať zranených a chorých.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies