Mayová dostala petície za nové referendum s 1,5 miliónom podpisov

NETKY.SK • 3 December 2018, 18:06 • 2 min
Mayová dostala petície za nové referendum s 1,5 miliónom podpisov

LONDÝN - Proeurópski orientovaní členovia Dolnej snemovne britského parlamentu z rôznych politických táborov v pondelok odovzdali premiérke Therese Mayovej petície, v ktorých dovedna takmer 1,5 milióna ľudí žiada o vypísanie nového referenda o brexite.

slovakia

left justify in out

Petície boli predložené kampaňou Final Say denníka The Independent a iniciatívou People's Vote. Len petíciu Final Say podporil viac ako milión občanov, informoval denník.

 

Do úradu britskej premiérky na londýnskej Downing Street petície priniesli zástupcovia rôznych politických strán, medzi ktorými boli bývalá konzervatívna ministerka školstva Justine Greeningová, Chuka Umunna z Labouristickej strany, šéf Liberálnych demokratov Vincent Cable a Caroline Lucasová zo Strany zelených.

 

"Parlament je na mŕtvom bode. Dôverujme ľuďom, že urobia informované rozhodnutie o ďalšom kroku, ktorý má Británia urobiť," povedala Greeningová, ktorú citovala agentúra DPA.

 

Lucasová dodala, že väčšina britskej verejnosti v súčasnosti podporuje kampaň za nové referendum o brexite, čo podľa nej potvrdzujú aj posledné prieskumy verejnej mienky. "Mayová nemôže donekonečna ignorovať našu žiadosť o vyjadrenie sa k jej nebezpečnej dohode o brexite," povedala.

 

 

Premiérka Mayová v pondelok potvrdila svoj dlhodobý nesúhlas s novým plebiscitom. Verejnosť podľa nej svoj názor už vyjadrila v referende v roku 2016, kedy 52 percent ľudí hlasovalo za brexit. "Ľudia rozprávajú o druhom hlasovaní v čase, keď sme ešte nenaplnili požiadavky prvého," povedala.

 

Britský parlament má 11. decembra rozhodovať o predbežnej dohode s EÚ o brexite. Nátlak na nové referendum narastá, keďže sa očakáva, že členovia parlamentu Mayovej návrh odmietnu, napísal The Independent.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies