Mayová chce zredukovať firemnú daň na najnižšiu úroveň v rámci G20

NETKY.SK • 21 November 2016, 10:28 • 2 min
Mayová chce zredukovať firemnú daň na najnižšiu úroveň v rámci G20

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová uvažuje o znížení firemnej dane. Informoval o tom írsky portál RTÉ s odvolaním sa na londýnsky konzervatívny denník Daily Telegraph.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto denníka premiérka, ktorá sa má dnes zísť s predstaviteľmi konfederácie britského priemyslu (CBI), im plánuje oznámiť, že chce zredukovať korporátnu daň tak, aby bola najnižšia v rámci skupiny 20 najväčších svetových ekonomík (G20).

Noviny napísali, že Mayová tak môže stlačiť daň pod hranicu 15 %, ktorú v predvolebnej kampani sľuboval nový americký prezident Donald Trump.

 

S takouto nízkou daňou by sa Británia mohla stať atraktívna a prilákať firmy z Európskej únie (EÚ) a zároveň ohroziť pozíciu Írska, ktoré sa vďaka nízkej firemnej dani stalo základňou pre veľké zahraničné firmy pôsobiace v EÚ.

 

Podľa agentúry Bloomberg premiérka Mayová v snahe "reštartovať" svoje vzťahy s podnikateľmi plánuje okrem zníženia dane investovať zhruba 2 miliardy libier (2,32 miliardy eur) ročne do výskumu a vývoja.

 

Dúfa, že nová vládna stratégia pre britský priemysel pomôže ochrániť ekonomiku pred dôsledkami brexitu.

 

Vzťahy medzi CBI a vládou v Londýne narušilo referendum o odchode Británie z EÚ a tiež rozhodnutie Mayovej dať prednosť obmedzeniu migrácie pred prístupom na európsky trh. Firmy jej odkázali, že okrem exportu na kontinent potrebujú aj kvalifikovaných zamestnancov a talentovaných ľudí zo zahraničia. Premiérka si vyslúžila kritiku podnikateľov aj za svoje slovné útoky na "elity" a tiež za vyhlásenia, že požiada firmy, aby jej nahlásili koľko cudzincov zamestnávajú.

 

CBI sa zase chystá Mayovú vyzvať, aby objasnila svoje plány s brexitom.

 

(1 EUR = 0,86218 GBP)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies