Mayová chce obmedziť ľudské práva, aby ochránila Britániu pred extrémizmom

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 08:02 • 2 min
Mayová chce obmedziť ľudské práva, aby ochránila Britániu pred extrémizmom

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že je ochotná obmedziť zákony na ochranu ľudských práv, aby uľahčila deportáciu či zamedzila pohyb podozrivých militantov, pri ktorých nie je dosť dôkazov na obžalobu a súdny proces.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

 

Mayová využila v utorok jeden zo svojich posledných prejavov v predvolebnej kampani, ktorá sa zmenila na debatu o národnej bezpečnosti, na vyostrenie rétoriky proti islamskému extrémizmu. Premiérka prisľúbila, že bezpečnostné služby dostanú také právomoci, aké potrebujú.

 

Tento sľub prichádza niekoľko dní po tom, čo Británia zažila tretí veľký tohtoročný teroristický útok, pri ktorom traja militanti zabili sedem ľudí. Najprv vrážali do chodcov na moste London Bridge a potom brutálne útočili nožmi do ľudí v reštauráciách a baroch na neďalekom rušnom trhovisku Borough Market.

 

Mayová ďalej uviedla, že úrady potrebujú mať väčšie možnosti pri výkone práce, vrátane obmedzenia pohybu podozrivých militantov, keď má polícia dostatok dôkazov o tom, že môžu predstavovať hrozbu, ale nie dostatok dôkazov na trestné stíhanie. "Ak nám naše zákony na ochranu ľudských práv bránia trestne ich stíhať, zmeníme tieto zákony tak, aby sme to mohli urobiť," povedala Mayová na predvolebnom zhromaždení a vyvolala tým nadšenie a potlesk.

 

V utorkovom prejave takisto vyzvala na zavedenie dlhších trestov odňatia slobody pre ľudí odsúdených za teroristické činy a na uľahčenie deportácií podozrivých zahraničných militantov.

 

V Británii sa budú vo štvrtok konať predčasné parlamentné voľby, v ktorých podľa všeobecných predpokladov zvíťazia Mayovej konzervatívci, i keď niektoré prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšinu nezískajú.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies