Mayová chce lídrom EÚ tlmočiť Trumpovu plnú podporu NATO

NETKY.SK • 3 Február 2017, 06:43 • 2 min
Mayová chce lídrom EÚ tlmočiť Trumpovu plnú podporu NATO

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová plánuje informovať lídrov Európskej únie (EÚ) o svojom minulotýždňovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý ju uistil o svojej stopercentnej podpore NATO.

slovakia

left justify in out

Úrad britskej premiérky pred piatkovým neformálnym summitom lídrov EÚ na Malte uviedol, že Trumpovo ubezpečenie a "uznanie NATO za baštu našej kolektívnej obrany" odráža dôležitosť silnej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti.

Podľa úradu sa Mayová chystá vyzvať ostatných lídrov, aby si splnili svoj záväzok voči NATO a vynaložili 2 percentá svojho HDP na obranu, "aby bolo toto bremeno spravodlivejšie rozložené".

 

Migrácia bude kľúčovou témou summitu a Mayová bude obhajovať prístup, hovoriaci "o podpore utečencov v blízkosti ich domovov". Tento prístup by mal zahŕňať aj odrádzanie ekonomických migrantov, prenasledovanie prevádzačov a deportáciu ľudí, ktorí nemajú právo zostať, uviedol úrad britskej premiérky.

 

Na spoločnej tlačovej konferencii s Donaldom Trumpom po ich minulotýždňovom stretnutí vo Washingtone Mayová povedala, že potvrdili "neotrasiteľný záväzok" svojich krajín smerom k Severoatlantickej aliancii. Trump predtým spochybnil efektivitu NATO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona