Mayová: Británia si predvolá ruského veľvyslanca a zvažuje sankcie voči Rusku

NETKY.SK • 21 Január 2016, 14:34 • 2 min
Mayová: Británia si predvolá ruského veľvyslanca a zvažuje sankcie voči Rusku

LONDÝN - Britská ministerka vnútra Theresa Mayová dnes informovala, že britská vláda si predvolá ruského veľvyslanca, aby mu tlmočila svoju nespokojnosť s neochotou Ruska spolupracovať pri vyšetrovaní smrti bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka, ku ktorej došlo v roku 2006.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra Reuters, Mayová sa dnes na pôde parlamentu vyjadrila, že v súvislosti s touto kauzou by mohlo dôjsť aj k zmrazeniu bankových účtov dvoch hlavných podozrivých - Andreja Lugového a Dmitrija Kovtuna.

 

V tomto zmysle sa dnes vyjadril aj britský premiér David Cameron, podľa ktorého Británia zvažuje ďalšie kroky proti Rusku po tom, ako britskí vyšetrovatelia dospeli k záveru, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne odobril Litvinenkovu fyzickú likvidáciu.

 

Podľa Cameronovej hovorkyne "záver (britských vyšetrovateľov), že vražda bola schválená na najvyššej úrovni ruského štátu, je veľmi znepokojujúci".

"To nie je cesta, akou by sa mal vydávať nejaký štát, a už vôbec nie stály člen Bezpečnostnej rady OSN," dodala. Upozornila, že "s ohľadom na zistenia vyšetrovania uvažujeme o tom, aké ďalšie opatrenia by sme mali prijať".

 

Na uvalenie sankcií voči Rusku a zmrazenie účtov jeho predstaviteľov zodpovedných za smrť bývalého agenta KGB dnes britskú vládu vyzvala aj vdova po Litvinenkovi Marina.

 

Kremeľ všetky obvinenia z podielu na Litvinenkovej smrti vždy odmietal a odmieta.

 

Po Litvinenkovej smrti sa britsko-ruské vzťahy dostali na najnižšiu úroveň od konca studenej vojny. Vzťahy sa zatiaľ nepodarilo obnoviť na pôvodnú úroveň, dokonca sa ešte viac skomplikovali po tom, ako Rusko anektovalo donedávna Ukrajine patriaci Krymský polostrov. Jablkom sváru oboch krajín je aj podpora, ktorú Rusko poskytuje režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies