Mayová: Británia aj Únia sú pripravené na spustenie rokovaní o brexite

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 06:58 • 2 min
Mayová: Británia aj Únia sú pripravené na spustenie rokovaní o brexite

BRUSEL – Európska únia aj Spojené kráľovstvo sú pripravené na začiatok rokovaní o brexite, vyhlásila dnes na summite Európskej rady v Bruseli britská premiérka Theresa Mayová. Nespresnila, kedy oficiálne požiada o odchod z Únie aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy.

slovakia

left justify in out

"Naši európski partneri mi dali najavo, že chcú začať rokovať, čo chcem aj ja. Je načase spustiť odchod z Únie," uviedla Mayová. Zopakovala, že o brexit chce požiadať do konca marca.

 

"Na tomto summite sme ukázali, že Spojené kráľovstvo bude naďalej zohrávať vedúcu úlohu v Európe ešte dlho po našom odchode z EÚ," skonštatovala britská premiérka. Potvrdila, že podporí užšiu spoluprácu členských štátov v obrannej oblasti a usporiadanie summitu o západnom Balkáne.

 

Mayová sľúbila, že aj po brexite chce zostať "dobrým priateľom a spojencom" EÚ a zachovať si silné ekonomické väzby.

Na druhom dni summitu sa už britská premiérka zúčastňovať nebude. Piatok sa bude niesť v znamení príprav summitu v Ríme, na ktorom si Únia 25. marca pripomenie 60. výročie podpisu Rímskych zmlúv a bude reč o jej ďalšom vývoji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona